Bokrecension – Vinterkrig av Marcus Appelberg

Titel: Vinterkrig

Författare: Marcus Appelberg

Utgiven: 2020

Förlag: Ultima Esperanza Books

ISBN: 978-91-882-6370-4

Baksidestext: I norr hotas staden Norrtmark av en monsterhär. Mirian Simonsdotter plågas av mardrömmar. Hennes slottsvakt kan inte försvara hela staden och snöstormarna härjar i landet. Hur ska de överleva? Kommer dottern att klara sig?

I Dalen styr Magnus Birgersson med järnhand. Folkets hopp står till Erik, Magnus yngste son. Men åratal av terror har brutit ner honom och Erik känner sig mest som en rädd pojke. Trots det kan han inte längre vända bort blicken. Faderns tyrrani måste få ett slut.

Det ingen vet är att kungen är död. Häxmästaren som utförde mordet har satt sin plan i verket. En plan som kan leda till ett världskrig.

Välkommen till en värld med intrigerande stormän, upproriska bönder, hänsynslösa riddare och gåtfulla gudar. Med krig och kärlek, hopp och maktspel. Med säregna karaktärer och blodiga strider. För ätternas kamp om makten har bara börjat …

Trots att det här är episk fantasy och innehåller de flesta element man förväntar sig där, känns den ändå lite annorlunda – på ett bra sätt. I den här boken får till exempel kvinnorna ta plats. Men det är tydligt att de har kämpat sig till den positionen och att inte alla uppskattar att kvinnor kan vara riddare och makthavare. Det känns uppfriskande att kvinnorna inte är hjälplösa mähän som står och väntar på att bli räddade av en stilig riddare. Och att författaren inte har skapat kvinnliga karaktärer som är förklädda män. De får vara kvinnor OCH slåss med svärd. Visst förekommer det kvinnoförtryck, det ska inte förnekas. Men det är tydligt att det är ett skifte i världen, och det känns bra. Nu var det ju inte tänkt att det här skulle bli en feministisk recension, det blev bara så 😉

Boken var lätt att komma in i och jag blev fast efter bara några kapitel. Det är en riktig bladvändare och det händer saker hela tiden, även om jag inte vill påstå att tempot är högt. Det är många karaktärer och ibland har de liknande namn. Författaren har bifogat ett rejält appendix i slutet av boken, och det var till god hjälp för att bena ut vem som är vem. Där finns även information om språken som talas, kalendern som används, valutan och om religionerna som utövas. Och naturligtvis kartor!

Om jag ska säga något negativt, är det möjligen att det inte hade skadat med mer finslipning av texten. Det finns en del stycken som inte direkt fyller så mycket funktion, det känns mer som utfyllnad. I en nästan 500 sidor tjock bok behövs inte det. Men språket flyter lätt och det känns aldrig tråkigt, så jag är beredd att förlåta 🙂

Jag rekommenderar denna bok till alla som gillar episk fantasy, men som vill se en liten knorr på det hela!

Du hittar boken på bland annat Adlibris och Bokus. Vill du veta mer om författaren kan du gå till hans Facebooksida, och till förlagets hemsida.

Betyg: 5 av 7 ugglor

Det här inlägget postades i Bokrecensioner, Fantastik, Svensk fantastik och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.