Författarintervju med Markus Åberg

Vem är du? Berätta lite om dig själv!

Jag heter Markus Åberg och bor sedan några år i Örebro. För att försörja mig jobbar jag som larmoperatör. När jag inte arbetar har jag just återupptäckt att bordtennis är roligt, men för det mesta tycker jag om att uppehålla mig i mina tankar och ge dem fritt spelrum. Så har det nog alltid varit.

Vad skriver du?

Jag har nyligen gett ut romanen Överträdelsen, en berättelse som jag arbetat med i ca fem år. Det är en berättelse som kliver ur verklighetens ramar och är tänkt som en inkluderande läsupplevelse för människor med olika smakpreferenser. En annan förklaring är att romanen innehåller tre komponenter: utomkroppsliga resor, portalfantasy och dyslexi. Under tiden jag färdigställer romanen skriver jag samtidigt på några noveller.

Omslaget är illustrerat av Pontus Hammar

Kan du berätta lite mer om Överträdelsen? Vad handlar den om?

Från releasen av Överträdelsen på Reiduns café i Örebro

När jag började skriva romanen jobbade jag som tidningsutdelare i Gävle. Det var där och då romanen föddes, i snö och blåst och i oändliga trappuppgångar som aldrig tog slut. Nattarbetet påverkade mig på så sätt att jag ville handlingen skulle vara rotlös och pågå i dolda delar av världen. Jag ville också att det skulle bli ett äventyr. Berättelsen tar fart när huvudpersonen, Daniel, deltar i tester för parapsykologisk forskning och kommer i kontakt med ett sällskap som experimenterar med utomkroppsliga upplevelser. I andras ögon är Daniel besvärlig, någon som har sig själv att skylla för att vara problematisk.

Har du själv erfarenhet av utomkroppsliga resor?

Nej, men fenomenet fascinerar mig.

Hur får du dina idéer?

Idéer kommer och går. Vissa fastnar och passerar det filter som gör dem intressanta att skriva om. Jag vill att mina idéer ska vara bärande och inte bara tillfälliga ingivelser, även om de för det mesta uppstår som sådana. Med det sagt så är jag dålig på att planera och strukturera mina berättelser. Jag går mycket på känsla och brottas sedan med meningarna tills de fungerar. Det är tidskrävande och jag har aldrig upplevt vad andra kallar för ett flow. Jag skriver mer på ett sätt som liknar att lösa sudoku.

Ge oss ditt bästa boktips!

Då vill jag nämna Nadja av André Breton. En bok som påverkat mig starkt.

Har du något råd att dela med dig av för den som drömmer om att skriva en bok?

Skriva handlar om att själv upptäcka saker under arbetets gång, och för mig är skrivandet en motståndshandling. Det låter pretentiöst, men få som skriver gör det för att man är nöjd. Det behövs en tålmodig drivkraft och en mentalitet som passar för ett maraton. Om jag ska ge ett gott råd så är det att inte lyssna för mycket på andra. Gör din grej, det kommer du långt med. Det är också lätt att lockas av saker som explicit inte har med skrivandet att göra, men det är inte där du ska vara. Fastna inte i blogguppdateringar, häng på sociala medier och annat fluff. Tillbringa din tid istället med dina texter.

Du kan köpa Överträdelsen direkt från Marwa förlags webshop, hos Fantastikbokklubben, hos nätbokhandlare såsom Adlibris och Bokus. Om den inte finns på ditt lokala bibliotek, be dem gärna köpa in den!

Det här inlägget postades i Fantastik, författarintervju, Okategoriserade, Svensk fantastik och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.