Bokrecension – Skärvor av en brusten värld – Mattias Kuldkepp

Titel: Skärvor av en brusten värld (Sönderfallets symfoni, bok 1)

Författare: Mattias Kuldkepp

Utgiven: 2018

Förlag: Ragnarök Förlag

ISBN: 978-91-984-9780-9

Baksidestext: Ett gnistrande sandkorn i en evighet av mörker. Det är allt som finns kvar av vår värld. Ändå bävar jag inte inför tanken på en oändlig tomhet. Tvärtom, Det som får benen att skälva är tanken på att mörkret kanske inte är tomt. Tanken på att något väntar på oss. Väntar, betraktar och bidar sin tid.

Den söndertrasade världen Lyraak är blott en skärva av vad den en gång var. Sliten itu för trettio mansåldrar sedan svävar dess kontinenter i luften likt flytande öar över ett hav av ingenting. Och än är det inte över.
Den blinde pojken Daewar, hans plikttrogna syster Adea, den tungsinta krigardottern Olem och den svårbegriplige opportunisten Spelemannen måste välja. Och valen i en värld där misstro och hunger är markens enda gödsel är aldrig självklara. Inte heller deras konsekvenser.

Skärvor av en brusten värld är första delen i den episka fantasytrilogin Sönderfallets symfoni. Det är en mörk värld. En värld där hopp, vänskap och kärlek är svårfångade drömmar. Likt flämtande ljus i en avgrundslös natt.

Det är en mörk värld som Mattias Kuldkepp målar upp, men mörkret till trots har den förvånansvärt färgstarka karaktärer. Författaren kommer så nära karaktärerna i sina gestaltningar och som läsare är det lätt att leva sig in i berättelsen. Det är nästan så man känner doften från lägereldar, hör pilar från fiendens bågar vina genom luften, eller känner värken i gruvbarnens iskalla fötter. Världsbygget är fantastiskt och välgenomtänkt och jag imponeras av detaljerna som författaren väver in i texten utan att det någonsin upplevs som infodumpar. En sak som jag verkligen uppskattar är att karaktärerna inte håller sig inom de gängse ramarna för könsroller. Här är kvinnorna starka utan att för den skull vara män i klänning och männen tillåts visa känslor utan att framställas som mjuka.

Språket är välklingande och det är en ren njutning att läsa! Jag kommer på mig själv med att stanna upp och läsa upp visa rader tyst för mig själv bara för att det låter så vackert. På något vis har Kuldkepp lyckats få även det skitiga och eländiga poetiskt. Boken är en riktig bladvändare och avsaknaden av sega transportsträckor gjorde den till en av de bästa böcker jag någonsin läst! Jag kan varmt rekommendera denna lättlästa tegelsten, som jag tycker lyfter svensk fantasy till en ännu högre nivå kvalitetsmässigt!

Betyg: 7 av 7 ugglor

Du kan läsa mer om Mattias Kuldkepp och hans andra böcker på hans hemsida.

Skärvor av en brusten värld kan du köpa hos Fantastikbokklubben, SF-bokhandeln, Adlibris, Bokus och andra ställen som säljer bra böcker!

Det här inlägget postades i Bokrecensioner, Fantastik, Svensk fantastik och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Bokrecension – Skärvor av en brusten värld – Mattias Kuldkepp

  1. Pingback: På bästa tänkbara humör – ännu en strålande recension av Skärvor av en brusten värld | Mattias Kuldkepp

  2. Pingback: Bokrecension – Skärvor av ett brustet sinne av Mattias Kuldkepp | lagomlycklig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.