Författaren som bytte pillertrillande mot karamellkokande – möt Ulrika Fjellborg!

Vem är du? Berätta lite om dig själv!

Vem är jag? Förra gången jag svarade på den frågan ordentligt gick det åt 18 A4 (och rejält med rödvin). Men jag kan försöka svara kortfattat. Jag börjar som David Copperfield. Jag föddes en glödhet måndag i augusti 1980. Jag fick mitt namn efter min pappas farmor, för att det alltid skulle finnas en Ulrika på kullen i Kaalasjärvi utanför Kiruna. Jag lämnade hemtrakten för att bli farmaceut och nu bor jag i Luleå. Skrivandet har alltid varit en nödvändighet. Dels för att rensa hjärnan och dels för att det är så förbaskat svårt. Min dyslexi släpper inte greppet hur jag än kämpar. Men den är ett mål att övervinna och det sporrar.

Vad skriver du?

Jag skriver det som faller mig in. Jag har alltid älskat sagor och då faller det sig naturligt att man letar sig in i fantastiken. Men även korta observationer i vardagen är roliga att gestalta. Som att ta ett mentalt foto. Jag fantiserar ofta om, och bygger historier kring människor som är statister i den berättelse jag försöker vara hjälte i. Folk i bilar, eller de som väntar på bussen. Ibland blir det bra, oftast inte.


Vad gör du när du inte skriver böcker?

Jag har varit Apotekschef i 10 år, farmaceut i 20. Men för bara några månader sedan hoppade jag av ekorrhjulet och startade eget som karamellfabrikör.


När bestämde du dig för att bli författare?

Det minns jag inte. Det jag däremot minns är när jag valde mina ”valfria” kurser i sjuan.

Jag valde ekonomi i första hand. Min mamma och pappa var så nöjda tills jag förklarade varför.

”För att jag ska bli författare. Har man dåligt med pengar måste man kunna ta hand om dem.” – var tydligen inte rätt svar.


Hur får du dina idéer?

Ofta kan småsaker trigga igång. En kvinna med en vacker hatt, en låt på radion eller en soluppgång. Vissa historier finns bara där och kräver att bli berättade. De som måste tvingas fram är oftast inte rätt.


Planerar du mycket innan du börjar skriva, eller är du mer spontanskrivare?

Om jag vet att det blir en lång berättelse så gör jag en noggrann synopsis. Punkt A till B som får konsekvens C… därför blir det lite rörigt i Hjärnkontoret när en redaktör föreslår att jag ska stryka B och lägga in a.2, a.3 och D istället…


Du är just nu aktuell med Luna Olympia. Berätta lite om den!

Luna är en berättelse som funnits med mig länge. Den har varit min startmotor till andra projekt. Typ ”jag skriver ett par meningar i Luna för att komma igång”

Den är nördigare än något jag givit mig in på och därför var jag helt säker på att den aldrig skulle bli utgiven, någonsin.

Ibland tror jag att det är där dess styrka ligger. Luna ber inte om ursäkt, den bara är.

Vad gör du om tio år?

Om tio år… jag har troligen inte blivit antagen till osynliga universitetet i  
Ankh-morpork och uppenbarligen har min Hogwarts-uggla flugit vilse. Så jag kommer nog att vara just här. Kolla in ungarna när de växer, vänta på bonusbarnbarn, utveckla min karamellfabrik och hoppas att trollet i mitt huvud inte lär sig spela cymbaler så högt att andra än jag själv hör. Mitt skrivande skyndas långsamt. Jag har en del trådar som måste avslutas. Sedan får vi se var nästa projekt blir.

Har du någon udda talang?

Jag kan tryckutjämna bihålor i tre snabba grepp.

Ge oss ditt bästa boktips!

En vampyrs bekännelse kommer alltid att ha en varm plats i mitt hjärta.


Har du något råd att dela med dig av för den som drömmer om att skriva en bok?

Skriv. Ha inte för höga krav på dig själv, fundera inte över varje mening förrän du är klar. Den bok jag lagt minst vikt på i mitt liv är den som publicerades först. Värt att tänka på.


Tack för intervjun!
/Ewa

Om du vill veta mer om Ulrika och hennes böcker, kan du kika på  Fafners förlags hemsida.

Det här inlägget postades i Fantastik, författarintervju, Skrivande, Svensk fantastik och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.