Bokrecension – Benjamin

Titel; Benjamin – Det IMPossibla äventyret

Författare; Jakkin Wiss och Toby Johansson

Förlag; Andra Världar

Utgiven; 2016

ISBN; 978-91-87951-19-0

 

 

Baksidestext; Spårvagnschauffören Benjamin hade haft en riktigt dålig dag. Den hade dock inte börjat speciellt dåligt. Ingen hade försökt mörda honom, inget kaffe hade tagit genvägen förbi hans skrev på väg ner mot marken och varken hans intellekt eller undermedvetande hade begått någon form av högförräderi mot honom på hela dagen.

Kort sagt, den hade varit i stort sett som vilken dag som helst: helt normal och underbart förutsägbar. 

Om han tänkte efter hade det faktiskt varit en ganska bra dag ändå. Det var egentligen kvällen som varit problematisk.

Nu, mitt i natten, stod han helt stilla i köket en stund. Någon, eller något, satt i soffan i hans vardagsrum, det var han säker på.

Han gjorde ett försök att lugna sin skakande hand för att inte skvalpa ut kaffet ur glaset. En komplicerad känsla av förebådande fasa slog honom som en självdöd marulk i ansiktet. 

Vad var det egentligen som han hade kört på med spårvagnen, och vart var den förbannade lien nu när han kunde behöva den? 

… och varför i helvete luktade det lök?

 

När spårvagnschauffören Benjamin en dimmig kväll i Norrköping råkar köra ihjäl Döden, startar en kedja av händelser, den ena galnare än den andra. Kedjan omfattar bland annat en kärlekskrank bläckfisk, en imp, en dryckesbroder vid namn Johan, ockultisten Anton och den vackra, men döda, Elina. Handlingen innefattar också viktiga saker som bananlikör, en chihuahua och en rosa badborste.

Författarna tar oss med på en hisnande färd genom Norrköping och Helvetet, där vägen hela tiden är kantad med en distinkt odör av lök …

Benjamin kan nog vara en av de mest skruvade böckerna jag har läst. Det är en komisk urban fantasy, som väl närmast i stil kan jämföras med Douglas Adams eller Terry Pratchett. Emellanåt vrider jag mig av skratt och som tur är räcker boken länge. Det här är nämligen en bok jag inte kan läsa snabbt. För att hänga med i alla härliga metaforer och vinklingar krävs det nämligen koncentration. Det är nog det närmaste jag kommit mindfulness i bokvärlden, när jag tänker efter.

Om jag ska ta upp något negativt, och det bör man ju som seriös recensent (har jag hört), är det möjligen att det finns en del korrekturfel. Som lite språkpolis och perfektionist finns det lite störande element, men eftersom storyn är underbar kan jag lätt förlåta det.

Läs den!

Betyg; 6 av 7 ugglor.

Du kan läsa mer om boken här eller här.

Vill du köpa den, kan du göra det här

Läs mer om författarna; Jakkin Wiss och Toby Johansson

Det här inlägget postades i Bokrecensioner, Fantastik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.