Bokrecension – Döden den bitterbleka av Anne-Marie Schjetlein

2016-10-28-16-09-08

Döden den bitterbleka                                   Författare: Anne-Marie Schjetlein                         Förlag: Bokfabriken (2016)                                         ISBN 978-91-76293-46-1

Döden den bitterbleka, en psykologisk spänningsroman, är en fristående fortsättning på Anne-Marie Schjetleins debutbok, Döden kvittar det lika (utgiven på annat förlag).

Handlingen kretsar kring kirurgen Andreas, en änkling som försöker balansera livet med två små pojkar och sin saknad efter hustrun. När hans timmar inte räcker till, har han hjälp av sin granne och goda vän, Stina.

En pedofil härjar i Halmstadsområdet, och när flera skadade barn dyker upp på akuten, börjar Andreas mörka förflutna komma upp till ytan igen. En hotbild hänger över honom, och den här gången kan det vara hans egna söner som är i farozonen.

Trots att den här fortsättningen är fristående, är det lite svårt att hänga med i början om man som jag inte har läst den första boken. Så småningom får man dock tillräckligt med antydningar för att skapa sig en någorlunda klar bild över vad som egentligen ligger till grund för många av de saker som sker i den här boken.

Det är flera historier som löper parallellt i boken och knyts ihop i slutet, och man har svårt att lägga den ifrån sig. Spänningen upprätthålls genom att hon avslöjar små bitar i taget, vilket gör att man bara måste läsa vidare. Jag gillar verkligen hur Schjetlein lägger ut falska ledtrådar! Jag tyckte att jag kände mig smart som hade räknat ut hur det var, och var nästan lite besviken över hur uppenbar berättelsen var. Sedan visade sig att jag hade helt fel!

Som alltid när det är barn som far illa, blir stämningen otäck, men Schjetlein gör det snyggt. Hon lyckas balansera det obehagliga och frossar inte i detaljer. Fantasin får göra det jobbet.  Eftersom jag själv jobbar inom akutsjukvården, kände jag igen mig i sjukhusscenerna, som är väldigt autentiska. Det märks att hon är insatt i hur den världen fungerar. Om jag ska leta fram något negativt, är det väl möjligen de olika kvinnornas utseendefixering, och Andreas vältrande i sin saknad efter hustrun, framför allt i början av boken. Jag är inte okänslig och förstår att han måste sakna henne, men det blir lite tjatigt att läsa om det sida efter sida.

Tack, Bokfabriken, för recensionex!

Betyg; 4 av 7 ugglor

 

Det här inlägget postades i Bokrecensioner och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Bokrecension – Döden den bitterbleka av Anne-Marie Schjetlein

  1. Kerstin Nilsson skriver:

    Jag tycker första boken, ”Döden kvittar det lika”, har en bättre story, medan ”Döden den bitterbleka”, har en sämre berättelse, men ett bättre språk. Tyvärr, i mitt tycke, även för många klyschor/utnötta fraser, samt för många harklingar, spottloskor som spottas, och för många händer som drar genom hästsvansen! Jag kan inte heller få någon bild av hur personerna ser ut. Jag upplever också för många barn genom hela boken, och det tar bort deckarkänslan. Hela området borde vara i kaos med anledning av de mördade och skadade barnen, men inte heller detta upplevs. Men som sagt -bättre språk, som sig bör i bok nummer två, och jag vill mycket gärna läsa nästa bok som enligt författaren ska komma i höst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.