Skandinaviens enda(?) Science Fiction-ståuppare – intervju med A.R. Yngve

En googling på A. R. Yngve ger en del resultat om dina böcker, men inte så mycket om författaren. Så, nu är jag nyfiken – vem är du?

ary-med-teckning-Man ska aldrig blanda ihop författaren med verket! Jag är en ganska inåtvänd medelklassmänniska med en fru, ett barn, en sommarstuga och en odramatisk tillvaro. Det ”spännande” i mitt liv har huvudsakligen skett inuti skallen. Jag är extremt fantasifull, och har därför alltid haft en enorm drivkraft att uttrycka mig kreativt i alla medier jag kommer över – bilder, tecknade serier, prosa, stand-up, radio, sociala media, dataspel.

 

Berätta lite om dina böcker! Skriver du bara Science Fiction?

-De första riktiga novellerna jag skrev, medan jag gick i grundskolan, var skräckhistorier med ”överraskande slutknorr”. Min första roman – som fanns att läsa på Internet en tid – var en konspirationsthriller. Jag har också skrivit en opublicerad humorbok med titeln Sommaren på torpet, och ett fantasymanus som blev radioserien Magiens Arv på NRK (2009).

Det mesta jag har skrivit kan beskrivas som science fiction. En del av det jag skriver är fantasy. En del är humor, parodi och satir. En hel del är skräck. Och jag har försökt mig på att skriva rena spänningsromaner, men ingen av dem har publicerats ännu.

 

Skriver du för någon särskild åldersgrupp?

-Egentligen inte. Målet är att skriva underhållande och intelligent för en sagopyjamasen-illustration-04intelligent publik. Målgruppen är ”smarta läsare” i alla åldrar. Den värsta fördomen om litteratur är att ”djup” och ”underhållning” måste skiljas åt.

 

Du har en lite speciell stil i dina böcker, åtminstone DARC AGES-serien. Om jag har förstått saken rätt började den serien som en tecknad serie. Varför bestämde du dig för att utveckla den till romanform?

-Jag var serietecknare innan jag slog mig på att skriva prosa. DARC AGES var tänkt som en serie att publiceras i flera avsnitt för den amerikanska marknaden på 1990-talet.

Men jag lyckades aldrig hitta en annan tecknare som kunde hjälpa mig rita serien, och jag insåg att jag inte hade tid och ork att själv teckna ett så ambitiöst och gigantiskt epos. Så senare började jag skriva manuset som en följetongsberättelse på webben, år 1999-2000.

Berättarstilen har alltså formats av dess ursprung som seriemanus—där fokus ligger på ”action” och handling—och av följetongsformatet med sina återkommande ”cliffhangers”. Den sortens episka berättande anses väl inte som ”finlitteratur” nuförtiden… men förr var sådan litteratur mycket vanlig och mycket populär.

 

Du ger ut dina böcker på flera språk. Hur många länder är du utgiven i?

-Om man inte räknar självpublicerade böcker—som finns på Amazon—så har3bocker mina noveller publicerats ”på riktigt” i Sverige, USA, Storbritannien och Kina. Det betyder inte att jag publiceras ofta. Det mesta jag har skrivit har refuserats.

 

Skiljer sig de olika marknaderna åt? Vad frågar läsarna efter?

-Det kan jag inte uttala mig om. Redaktörer frågar inte nödvändigtvis efter det som läsarna önskar. Oftast försöker jag skriva det jag själv vill läsa, eller det som jag tror släkt och familj skulle gilla. Och vad trender beträffar… jag vill hellre skapa trender än följa dem.

 

Du illustrerar dina böcker själv. Illustrerar du åt andra också?

niva-1000-omslag-wela -Ja. Jag har gjort illustrationer till det brittiska skräckmagasinet MURKY DEPTHS, till böcker av KG Johansson, och jag söker aktivt nya uppdrag som illustratör—särskilt omslag.

 

 

 

 

Hur ser din bokutgivning ut framöver? Har du något nytt på gång?

-I skrivande stund har jag nyligen blivit klar med min tredje illustrerade monster-i-massor-prov-fargbarnbok, med titeln Monster i massor. Jag skriver på den fjärde boken i DARC AGES-serien, och en del annat. Det kommer mera.

 

Vad gör du när du inte skriver böcker?

Familjen tar upp mycket av min tid, och sommarstugan… och jag är förtjust i böcker, film, musik, dataspel och bloggar.

 

Har du alltid velat bli författare? Om inte, vad drömde du om att göra?

Som barn drömde jag om att få göra tecknad film. Sedan om att bli serietecknare. Sedan om att göra dataspel. Sedan kom det till att skriva böcker.

 

Har du någon udda talang?

Jag är troligen Skandinaviens ende Science Fiction-baserade ståuppkomiker. (Man får inte särskilt många ”gig” med den profilen.)

 

Vad gör du om tio år?

Samma saker som nu, hoppas jag. Jag har testat att skriva filmmanus, och min önskedröm är att DARC AGES någon gång blir en TV-serie… fast det är väl osannolikt!

 

Hur hittar du inspiration? Och om du drabbas av skrivkramp – hur botar du den?

Inspiration hittar man inte, den kommer till en. Skrivkramp botas av att göra något annat än att skriva, tills krampen går över.

 

Har du några goda råd åt den som drömmer om att skriva böcker?

”Keep your day job.” Allvarligt talat, stanna på ditt jobb och skriv på det som så vackert kallas ”fritiden”. (Författare har ingen fritid.) Så slipper du bekymra dig om hur räkningarna ska betalas. Fler råd om skrivandets hantverk finner du på min blogg.

 

LÄNKAR:

Nätbutik med A.R.Yngves böcker på svenska:

http://www.bokus.com/cgi-bin/product_search.cgi?authors=A%20R%20Yngve

 

Bibliografi:

http://darcages.com/author_swedish.html

 

Galleri med illustrationer:

http://aryngve.com/gallery.html

 

A.R.Yngves böcker på engelska: https://www.amazon.com/s/ref=dp_byline_sr_ebooks_1?ie=UTF8&text=A.R.+Yngve&search-alias=digital-text&field-author=A.R.+Yngve&sort=relevancerank

 

A.R.Yngves officiella hemsida: http://aryngve.com

 

Smakprov ur humorboken Sommaren på torpet: https://www.facebook.com/sommarenpatorpet

 

A.R.Yngves noveller på kinesiska:

http://aryngve.com/media/yngve_in_china.html

 

Den officiella DARC AGES-sajten:

http://darcages.com/swedish.html

 

Författarbloggen (med skrivråd):

http://aryngve.blogspot.com

 

 

Det här inlägget postades i författarintervju, Skrivande och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Skandinaviens enda(?) Science Fiction-ståuppare – intervju med A.R. Yngve

  1. A.R.Yngve skriver:

    Nu är det officiellt — min nya barnbok MONSTER I MASSOR kommer ut i november:
    http://www.welaforlag.se/#monster

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.