Om egenutgivning – med gästbloggaren Terese Marvelin

cropped-banner5

Hur fungerar egenutgivning?

Terese Marvelin heter jag. Våren 2015 gav jag ut min debutroman på mitt egenstartade förlag, Marvelin förlag. Jag är nu aktuell med min tredje chick lit-roman som jag givit ut själv. Vodka & Plié heter den.

Att starta förlag är jobbigt, svinjobbigt rent ut sagt. Men också riktigt roligt.
Det är inget som jag hymlar om, att jag har ett visst kontrollbehov alltså. Och att det är till en liten del därför jag trivs med att ge ut på eget förlag. Men jag har också lärt mig extremt mycket om både mig själv, att driva eget företag, ekonomi och bokutgivning.
Jag står för alla utgifter men jag får också hundra procent av en eventuell vinst. Det är väldigt mycket man måste tänka på när man ger ut böcker. Jag har skrivit en lista med punkterna som man måste/borde/ska/vill/behöver ha koll på för att starta förlag. Det kan hända att jag har glömt något, halshugg mig inte. Det här är då så jag går till väga.

Funderar du på att om egenutgivning är ett alternativ för dig? Läs listan och fundera över om du tror att det är hanterbart. I så fall, kör!

Jag lovar att finnas där för den som behöver tips, råd eller hjälp. Hör bara av er.

 

 • Skriv boken
 • Låt testläsare hjälpa dig att utveckla manuset
 • Anlita en lektör som hjälper dig att förbättra ditt manus
 • Anlita en språkgranskare och/eller korrekturläsare
 • Starta enskild firma.
 • Ansök om F-skatt.
 • Anmäl företaget för momsregistrering
 • Skriv baksidestexten till boken
 • Kontakta Kungliga biblioteket för att få ett ISBN-nummer. Ett ISBN-nummer är ungefär som ett personnummer för din bok. Det finns mycket bra information på hemsidan.
 • Fixa en EAN-kod. En EAN-kod är samma sak som en streckkod. Denna bit fixar min man gratis och enkelt över internet.
 • Designa ditt omslag. Min man som har lång erfarenhet som grafiker gör mina. Det finns många frilansande grafiker du kan anställa. Googla och fråga runt i grupper på Facebook.
 • Gör inlagan för din bok. Detta kan man få hjälp med av många olika aktörer. Jag gör det själv. Känner du att du inte har någon aning kan du köpa tjänsten för första boken. När du sedan skriver din andra bok har du den första boken som mall.
 • Skriv copyright-sidan. Öppna vilken bok som helst i din bokhylla och se hur det ska se ut. Det är bara att skriva rakt av och byta ut till dina egna uppgifter.
 • Registrera dig på Bokinfo för att nätbokhandlarna ska få tillgång till din bok. Nu måste du bestämma F-priset för din bok. F-pris är det priset som bokhandlarna ska få köpa din bok för. Här är det bara att ta fram miniräknaren. Vad kommer boken ha kostat dig allt som allt (med tryck, korrekturläsare m.m) och vad måste du då sälja den för som lägst för att inte gå med förlust? Kanske du räknar med att gå med förlust på den första boken? Eller vill du tjäna bra med pengar på varje såld bok? Det är bara du som avgör.
  Bokinfo vill ha ett exemplar av boken när den är tryckt. Kolla på hemsidan för mer info om detta.
 • Kontakta Adlibris separat för att dom ska ta in din bok. Dom har alltid ett litet lager med böcker hos sig för att snabbare kunna skicka ut till kund. För detta kräver dom 20 % rabatt på inköpen. Vissa säger att Adlibris tar in böckerna i sitt system utan detta. Det vet jag inget om. Jag ger dom 20 % rabatt och tycker att det är värt det då dom alltid hjälper till med marknadsföring i form av mejlutskick osv. Det står nämligen i kontraktet att du ska få hjälp med detta.
 • Skriv ett författarporträtt till Svensk Bokhandel. Det här missade jag att göra. Eftersom man bara debuterar en gång så är det tyvärr kört för min del…
 • Leta upp ALLA tryckerier du hittar och be om offerter för din bok.
  Värt att veta: Det kan skilja tiotusentals kronor hos olika tryckerier och det blir billigare (per bok) ju fler böcker man trycker. Det är mycket uppgifter som ska fyllas i. Be tryckeriet om hjälp med vad du ska fylla i. Du kan ofta beställa ett provexemplar av boken. Alla tryckerier tillhandahåller inte detta. Beställ då en enskild bok på ett annat tryckeri så att du kan se att boken faktiskt blir som du har tänkt dig innan du gör en större beställning.
 • Fundera på om du kan sköta distribution av böckerna på egen hand. Det gör jag. Annars kan du kontakta antingen Förlagssystem ellerStjärnDistribution. EXAKT vad du får hjälpa med förutom förvaring och utskickning av böckerna vid beställning vet jag inte då jag som sagt sköter detta själv. Jag vet inte heller något om priset. Kontakta dom och fråga.
 • Alla skrivna verk och dokument måste skickas till Kungliga Biblioteket (och sex av landets universitetsbibliotek). Detta är så kallade pliktexemplar. Trycker man boken i Sverige brukar som regel tryckeriet skicka böckerna. Om man trycker utomlands får man sköta det här själv. Fråga ditt tryckeri hur det fungerar.
 • När böckerna kommer kan det vara en god idé att registrera sig på BTJ och skicka två recensionsböcker. Detta krävs för att du ska finnas med i söksystemet på bibliotek. Och det vill man ju! BTJ recensera böcker och publicerar i ett häfte. MEN det är absolut inte alla böcker som skickas som får vara med i häftet. Mina har aldrig blivit recenserade i häftet. Det är kul om dom skulle det, men böckerna går att beställas av bibliotek i alla fall.
 • Gör en e-bok. På Booqla kostar detta 500 kronor och det är väldigt lätt att göra på hemsidan. Dom här pengarna har jag tjänat in och fått tillbaka på mina e-böcker för länge sedan.
 • Kontakta eLib för att få ut e-boken på marknaden. Du sätter ditt pris och får faktiskt betalt varje gång någon lånar din e-bok på ett bibliotek. Till skillnad från när man lånar en fysisk bok, då man bara får betalt när beställningen av boken görs, om man ens bok inte lånas ut väldigt mycket. Då får man ersättning.cJag tror att jag fått med det mesta. Hör av dig om du har några frågor.

  Jag finns på: www.teresemarvelin.se
  Min blogg: www.teresemarvelin.se/forfattarblogg
  Mina böcker finns på: http://www.adlibris.com/se/sok?q=marvelin+terese

En tidigare intervju jag gjort med Terese om hennes skrivande hittar du här.

Det här inlägget postades i Egenutgivning, gästbloggande, Skrivande och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.