Barnboksrecensioner

Jag har läst två böcker skrivna av Tom Sölvberg. Han har arbetat tillsammans med illustratören Ann Ahlbom Sundqvist, och böckerna är utgivna på förlaget Compania Comder.

Nalle är sjuk (2014)9789187185250

En trevlig berättelse som påminner mig litegrann om Bamse. Boken handlar om vänskap och om att hjälpa varandra. Som i många barnböcker är karaktärerna djur, och i det här fallet är det björnen Niklas (kallad Nalle) och räven Sture som handlingen kretsar runt. När Sture hjälper sin sjuke vän Nalle, får de otrevlig påhälsning av skurkar. De tvingas slå sina huvuden ihop för att ta sig ur knipan.

Boken är relativt svårläst för att vara en bok som vänder sig till mindre barn. Det är mycket text i förhållande till illustrationerna, vilket skapar en något skev balans. För barn som börjat läsa själv känns historien lite för barnslig, och för de yngre ”lyssnarna” är det för lite att titta på.

Betyg: 2 av 7 ugglor

Nalle och Sture i Rom (2016)image

Bok nummer två fortsätter där den första tar slut. De två vännerna reser tillsammans till Rom, och råkar även där på skumma typer som inte har rent mjöl i påsen. Den här gången är det Colosseum som är brottsplatsen, och vännerna får återigen agera klokt och överlista skurkarna. Denna bok har liksom den första, ett relativt öppet slut som bäddar för fortsatta äventyr.

I denna blir jag glatt överraskad. Författaren har utvecklats, och illustratören har fått betydligt mer utrymme! Balansen känns bra och texten har stramats upp och rensats på överflödiga upprepningar. Det är roligt att följa vännernas sightseeing i Rom, lite kulturinslag i barnböcker är aldrig fel!

Betyg: 3 av 7 ugglor

Klicka på länkarna ovan om du vill veta mer om författaren och illustratören!

Det här inlägget postades i Bokrecensioner och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.