Dylan Dog fyller 30 år!

Dylan Dog är en av världens mest sålda skräckserier. Den skapades i Italien 1986 och har tidigare getts ut på svenska under 1990-talet.

img_3423

I år fyller Dylan Dog 30 år, och Ades Media firar detta genom att ge ut seriealbumen på nytt.

”Dylan Dog är en före detta polis vid Scotland Yard som numera använder sina talanger som ’mardrömsdetektiv’ i London. Han är ökänd bland allmänheten som en skojare men har en lång rad evigt tacksamma klienter som bevis på att han faktiskt behövs. Dylan själv har inga övernaturliga krafter, men är mer mottaglig än de flesta för att komma i kontakt med väsen som andra människor aldrig lägger märke till. Det är ingen slump att det är på det viset – i hans släkt finns många kopplingar till andevärlden, och Dylan vet inte ens själv hela sanningen om sin familj och sitt ursprung.”

Det tomma brevet

Dylan får ett brev från sin gamle filosofiprofessor. Brevet är tomt, och när Dylan börja undersöka saken, upptäcker han att det är mer än bara bokstäver som saknas…

img_3424Detta album är för ovanlighetens skull tecknat i färg. Det är ett äventyr med en krypande, obehaglig känsla och slutet är oväntat. Även om detta äventyr inte direkt handlar om något övernaturligt, är det känslosamt och tänkvärt, med små filosofiska citat i texten som känns passande i sammanhanget.

Betyg; 4 av 7 ugglor

 

Min vän vampyren

Tron på vampyrer har idag gått förlorad. Men när det börjar dyka upp allt fler lik i London som blivit tömda på blod, kopplas Dylan in på fallet.

Denna historia känns ganska rörig i början. Man får följa några karaktärer somimg_3426 beter sig något avvikande. Sedan förflyttas man hastigt till en helt annan scen, och sammanhanget med början klarnar inte förrän i slutet på det nästan 100 sidor långa albumet.  Jag, som gillar vampyrer, kände inte riktigt igen mina blodsugande vänner, och Dylan framställs i denna historia som någon slags demonjägar-James-Bond och avverkar kvinnor till höger och vänster. Men frågan är om det är hans charm eller hans blod som lockar…

Betyg; 3 av 7 ugglor

 

Sirenens sång

Havets systrar, sjöjungfrur, sirener… Kärt barn har många namn, och havskvinnorna förekommer i många sagor och legender runt om i världen. Men de är inte alltid att betrakta som harmlösa sagoväsen – utanför Cornwalls kust ses de som livsfarliga monster , beredda att försvara sin existens med alla medel.

img_3425Det här är en ganska vacker och finstämd historia om en omöjlig men oförglömlig kärlek. Sirenerna är verkligen farliga, men berättelsen förklarar också varför. Man kan inte låta bli att ställa sig frågan om vem som är det verkliga monstret. Är det kanske människan, med sin omättliga aptit på pengar och materiella fördelar?

Betyg; 4 av 7 ugglor

 

Rent allmänt tycker jag att albumen är underhållande. Det klassas förvisso som skräck, men är inte särskilt skrämmande. Det är mycket tänder och förvridna ansiktsdrag, och det kanske får någon att rysa, men själv blir jag mest full i skratt. Berättelserna är dock välskrivna, och jag tycker absolut att man ska ta sig en närmare titt på albumen om man gillar tecknat!

Följ gärna Dylan Dog på Facebook!

Det här inlägget postades i Bokrecensioner och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.