Anna-Karin gästbloggar om research

DSC_0668

 

Anna-Karin Andersson är barn- och ungdomsboksförfattare, doktor i arkeologi och har en förkärlek till det som inte alltid kan förklaras.

 

 

Det här inlägget kommer att handla om ett av de ämnen som ligger mig varmast om hjärtat, research. Research är grunden som texten vilar på. Fundamentet som gör att berättelsen blir trovärdig.

Oavsett om du skriver barnböcker, prosa eller böcker med hög litterär kvalité, kommer du som författare inte ifrån att det som gör att din text får tyngd och trovärdighet, är researchen bakom orden.

”Ha!”, kanske du tänker nu. ”Jag skriver barnböcker som ska vara roliga, inte behöver väl jag bry mig om research!”

Jag skulle säga att det är precis det du behöver! Men research kan dock se olika ut.

 

Jag brukar dela in research i två kategorier:

  1. Faktabaserad research. Detta innefattar allt från att besöka platser som ska vara med i boken, leta i arkiv, läsa tidningsartiklar och böcker om platser eller händelser som du måste kunna och förstå för din berättelse.

När det gäller att läsa böcker om något som är viktig för din berättelse, ska du verkligen inte nöja dig med att läsa en bok! Plöj litteratur som handlar om ditt ämne. På så sätt får en helhetsbild av platsen eller händelsen och kan senare förflytta läsaren till den miljö du skriver om, eftersom du känner platsen utan och innan.

Faktabaserad research använde jag mig i I skuggan av Blå Jungfrun, eftersom boken kom till utifrån ett arkeologiskt forskningsprojekt som jag driver om ön Blå Jungfrun. Jag har i princip plöjt all litteratur som finns om historien i området. Jag har spenderat dagar och nätter på ön, och jag vet hur grottväggarna högst uppe på platån ser ut när kvällssolen lyser in genom grottöppningen.

Den här typen av faktainsamling kan ta lite tid. Men min erfarenhet, både från forskningen och det skönlitterära skrivandet, är att verkligen låta det ta just tid.

 

  1. Självupplevd research. Detta är saker som du kan plocka fram ur din minnesbank och använda som grund i dina berättelse. Tänk på alla de saker du upplevt. Vad står ut? Vad kan du använda dig av för att skapa en berättelse? Den självupplevda researchen kan vara allt från minnen av sorg som satt sig stenhårt fast, minnen av glädje, av en underbar födelsedag, osv. Det viktiga är att gräva fram minnet och låta det fylla dig (det kan låta enkelt, men testa får du se…).

Självupplevd research använde jag mig av i barnboken Klaras och Simons handbok i hur du bekämpar osynliga faror. Inspirationen är hämtad från egna rädslor när jag var barn. Klara och Simon i boken är modiga och monstren är söta. Men bakgrunden till boken är faktiskt en reell känsla av skräck för det som kanske bodde under sängen, eller i garderoben när jag var barn! Sen att den där skräcken istället blev omgjord till något roligt och gulligt är så klart en av författarskapets privilegium; vi kan manipulera verkligheten lite som vi vill.

Jag skulle verkligen vilja säga att den självupplevda researchen är lättare att arbeta med. Men utifrån mina erfarenheter är så inte fallet! När jag skrev barnboken Stjärnlastbilen (Kikkuli förlag 2016) lät jag en självupplevd händelse från min barndom utgöra grunden till berättelsen. Det bråddjup som den boken kastade ner mig i innan den var färdigskriven var jag dock inte beredd på!

Den självupplevda researchen kan därmed vara enkel att plocka fram, men var beredd på att den också kan röra upp känslor som man inte alltid är beredd på.

 

Till sist:

I de flesta berättelser kombinerar vi så klart de båda sorternas research. Vi hämtar från minnesbanken och placerar ett av våra egna minnen i en helt annan miljö, eller hos en helt annan karaktär.

 Men oavsett vilken typ av research du gör, gör den noga och låt den få ta sin tid!

Det här inlägget postades i gästbloggande, Skrivande och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Anna-Karin gästbloggar om research

  1. Pingback: Research på hög nivå! | lagomlycklig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.