Högaktuelle Jonathan Schpindler skriver fantasy på engelska

En av de författare jag har haft äran att arbeta med som lektör är Jonathan Schpindler. Det var en utmaning, eftersom han skriver på engelska, men samtidigt mycket roligt och utvecklande. Extra roligt är det att han ovanligt snabbt har skrivit avtal med ett förlag om utgivning av boken! Ett stort grattis till Jonathan! För att fira detta, bjuder jag på en liten intervju med honom här!

Glöm inte att kolla in min facebooksida – Marwa Textproduktion för ett riktigt bra erbjudande på lektörsläsning!

 

Vem är Jonathan Schpindler? Berätta kort om dig själv!

Vart börjar man? Är en 27 årig kille som bor med sin sambo i Vargön. Ganska coolt namn på ett ställe. Bättre än Jönköping. Född och uppväxt där tills man var12721794_1584725585146901_1185729122_n 18. Flyttat runt en hel del sedan jag lämnade Jönköping. Allt i hopp om att finna jobb, bostad och där den tillfälliga kärleken fanns.

Under gymnasiet blev man mer eller mindre tvingad att gå bygg. Min far var hantverkare, precis som hans far var, och hans far, och hans far…. Ja, man ser mönstret som inte fick brytas.
Så, efter 2½ år av studier blev det hinder och man failade stort i det hela. Hade inte precis hjärtat för vad jag ville bli under den perioden. Andra saker kom i vägen. Mestadels mig själv.
Så hoppar vi 6 år fram. Fann min sambo, varit tillsammans sedan dess. Givetvis finns det mer info kring det hela, men det är en roman i sig själv.

 

 Du har just fått ditt debutmanus antaget av ett förlag, och det på rekordtid! Berätta vad det är du skriver!

 Jag skriver en engelsktextad fantasybokserie som heter Illumia.
Läsaren följer resan hos den dåvarande kungen Marcus von Mérca, då han söker svar kring sina mardrömmar. Inom hans tro, vet han att Tella håller svaren.
Men denna mäktiga varelse som regerar i det allra ogästvänliga norr av hans delade rike, låter sig inte ses av vem som helst.

12788072_1585290478423745_1574660375_n

Med hjälp av en guide, tar han sig igenom den hårda vinterns land för att skåda Beverin. En stad förstörd av tid och rum.I hans möte med Tella ställs allt han har på eggen av ödets blad. Genom svaren på hans mardrömmar, står han inför de val som kommer inte bara påverka hans liv och dö, men även hans drottning och hans folk.

Men mer ligger under ytan än vad Marcus kan se, och hans rike och drottning är redan i nuet utsatta för en osynlig fara.

Valet är redan gjort. Men hur det sedan utspelar sig, vet bara Tella om.

Marcus öde är nu låst, men än finns det hopp.

Genom vänskap, lojalitet, förlust och äventyr följer läsaren vägen hos flera karaktärer och hur de påverkas av en mans öde.
 

Det är en serie du planerar? Hur många böcker har du tänkt att det ska bli?

 I dagsläget så ser det ut att bli 8 böcker.

 

Hur ser din skrivprocess ut?

 Otroligt sporadisk i början, men har nu lyckats strukturera mig med mål, arbete med whiteboard, mängder av kaffe och musik i öronen.

 

Vad är det som driver dig att skriva?

 Att få läsa min bok själv. Det är en sak att ha en idé om vad man vill läsa, men att faktiskt läsa och färdas iväg genom boken och följa karaktärernas utveckling under och efter skrivandet. För mig känns skapandet som en ”high” nästan. Som en perfekt kopp kaffe, god choklad, härligt sex. Att se sidorna fyllas med bra text är i all sin helhet, brilliant.

 

Vilka är dina största svårigheter när du skriver?

 Prokrastinera och grammatik. Jag har inte svårt för att skriva på engelska, men känner att man gör de typiska felen. Men i all ärlighet så är min svenska, trots att det är mitt modersmål, otroligt pinsamt värre än min engelska.

 

Vad gör du när du inte skriver?

 Studerar eller spelar tv-spel. Älskar storyn i så många spel. Så som BioShock, The Last of Us, The Witcher-serien och mycket mer.
Jag försöker läsa allt mer, men så fort jag sätter mig med en bok triggar skrivarsuget igång. Blir att man kanske sitter bara en kvart eller så med en bok framför en och sedan är man vid datorn och jobbar med text. Inte för att det jag läser inspirerar mig alla gånger. Ibland mer att jag leds av irritation och fortsätter skriva vidare med mitt egna.
Kan nästan höra min gamla vän från gymnasiet fortfarande. ”Om du nu är så jävla kräsen till vad du vill läsa, varför tar du inte och skriver din egna bok?”
Så, jag började. Och det blev Illumia.

 

Vad gör du om tio år?

 Förhoppningsvis är jag i stadiet av att skriva bok 4 eller 5. Har minnen från min och sambos resa till olika länder.
Tror att skrivandet av min serie kommer ta en stor del av mitt liv framöver. Och kunde inte vara mer nöjd med den framtiden.

 

Har du någon udda talang?

 Jag önskar att jag kunde säga något som var ”udda” kring mig. Har alltid känt mig udda, men som talang?
Tror min sortens udda är att jag är social och öppen av mig. Något som många finner Udda idag.

 

Har du något tips eller råd till den som vill skriva en roman?

 Whiteboard och att använda uppläsningsprogram för ens texter. Man blir ordblind efter ett tag och att höra sin text petar ut dem detaljerna och missar man gör som ögonen inte ser.
Och fram för allt. Gör fel. Gör många fel. Men förstå att du har gjort fel. Genom dina misstag och förståelse kring dem kommer din text och ditt skrivande bli allt mer levande för var dag.

Följ Jonathan på hans resa mot utgivning på;

https://twitter.com/JSchpindler

https://www.facebook.com/Jonathan-Schpindler-Illumia-1386280651594536/?fref=nf

Det här inlägget postades i Skrivande och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.