Bokrecension – Ljusnan du mörka av Lars Landgren

Titel: Ljusnan du mörka

Författare: Lars Landgren

Utgiven: 2021

Förlag: Albert Bonniers Förlag

ISBN: 978-91-0018-495-7

Baksidestext: Två personer färdas på Ljusnan, den älv som löper genom Hälsingland. Och medan deras eka sakta rör sig genom landskapet berättar den äldre för den yngre.

Ljusnan du mörka följer Ljusnans egensinniga, svällande vattenströmmar, och älven blir till den åder som berättelserna stiger ur, eller använder som fond. Här formas en historia som är mörk och skrämmande, med rötterna i folktro och sagor, i skräcken för tillvarons skumma hörn, men som också knyter an till vardagen och vår moderna verklighet.

Det här är en samling noveller, fristående, men med geografin som gemensam grund. Berättelserna utspelar sig i Hälsingland, i och kring Ljusnan. Novellerna är varierande från vemodiga, sorgligt vackra, otäcka och våldsamma. En del har en svart humoristisk ton, andra väcker rent obehag. Men det alla har gemensamt är den underliggande skräcktonen som emellanåt får nackhåren att resa sig. Det övernaturliga och fantastiska berikar berättelserna på skilda sätt och är allestädes närvarande.

Naturnära och folkligt, är ord som kommer för mig när jag tänker på hur jag ska beskriva berättelserna. Allt skrivet med ett vackert språk som gör det till en ren fröjd att vända blad. En del av berättelserna kändes bekanta när jag läste dem, och jag kunde snart konstatera att jag hört dem förut, i den populära Creepypodden, där Lars Landgren tillhör en av favoritförfattarna.

Om jag ska nämna något negativt, är det att novellsamlingar överlag kan upplevas som tunglästa. Om det, som här, är samma författare till alla noveller blir variationen otillräcklig. Man blir ”van” vid författarens språk och uttryckssätt och ibland upplevs berättelserna lite som upprepningar på samma tema.

Boken kan köpas där du brukar köpa böcker på nätet, till exempel Adlibris och Bokus.

Betyg: 4 av 7 ugglor.

Det här inlägget postades i Bokrecensioner, Fantastik, Svensk fantastik och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.