Bokrecension – Oberg av Marija Fisher Odén

Titel: Oberg

Författare: Marija Fisher Odén

Utgiven: 2020

Förlag: Undrentide

ISBN: 978-91-985-9145-3

Baksidestext: Det är svärdtid, skräcktid – en tid då uråldriga hemligheter avslöjas och krafter som aldrig borde ha vaknat släpps lösa. Havet stiger, våren dröjer och överallt väntar människor, gudar och varelser på slutet. Några blir galna, andra försonas. Några förlorar dem de älskar – andra älskar mer än de trodde var möjligt.

”Solen börjar svartna, jord sänkes i havet, från fästet falla flammande stjärnor; upp ångar imma, och elden lågar, hettan leker högt mot himlen själv.” (Eddan)

Oberg är den tredje och avslutande delen i trilogin om Tvåhjärtat. Det är en mörk och dyster berättelse, men det finns ändå ett hopp som genomsyrar den, hoppet om att det kanske ändå inte är för sent, att Ragnarök fortfarande går att stoppa.

Oberg utspelar sig under vikingatid och flera historier löper parallellt genom berättelsen. Ju närmare slutet man kommer, desto mer står det klart vilket samband de olika grupperna har.

Det är en väl genomtänkt berättelse med ett vackert språk och fina naturbeskrivningar. Karaktärerna och miljöerna känns väldigt levande och man kan lätt leva sig in. Boken bjuder även på många grymma scener och författaren tvekar inte att beskriva dessa i detalj. Men det blir ändå aldrig ett frossande i våldsamheter eller grymheter – scenerna fyller ett syfte. Det märks att författaren utvecklats genom serien, och Oberg är helt klart den bästa av dem tre. Här kan du läsa recensionerna för Tvåhjärtat och Nedom.

Betyg: 6 av 7 ugglor

Du kan läsa mer om författaren på förlagets hemsida. Boken kan du köpa på bland annat Adlibris och Bokus.

Det här inlägget postades i Bokrecensioner, Svensk fantastik och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.