Bokrecension – Dorei av Karolina Bjällerstedt Mickos

Titel: Dorei. Till Esperani. Tredje boken.

Författare: Karolina Bjällerstedt Mickos

Utgiven: 2019

Förlag: Fafner Förlag

ISBN: 978-91-888-6102-3

Baksidestext: Larona kämpar förtvivlat för att återupprätta det fallna Storriket, och när hela Norrstad står i lågor inser hon att den nyfödda kronprinsessan Berilen måste föras i säkerhet. Uppdraget går till Dorei, en ung kvinna med ovanliga krafter. Som skydd får hon med sig soldaten Turq, duvpojken Gambor och den mystiske Sagern.

Men det är onda tider. I skogen dånar trummor. Ryktet går om en hemlig sekt, de fruktade gnistbärarna. De sägs ägna sig åt blodsriter och leds av en man vid namn Mantor.

Dorei och hennes sällskap ger sig ut på en resa som blir farligare och mer fantastisk än vad någon kunnat föreställa sig.

Dorei är den tredje och avslutande delen i serien Till Esperani. Det är intressant att de olika delarna är så olika, men ändå hänger de ihop så det inte är någon tvekan om att det handlar om en serie. Där den första boken är drömsk och lite poetisk, är bok två mer revolutionär. Den tredje boken är svår att klassificera, men i denna står man lite i utkanten av det utdragna kriget. Vi får följa amman Dorei och hennes något udda resesällskap, när de flyr för att rädda den lilla kronprinsessan. Dorei är en härlig personlighet, även om jag inte kan låta bli att reta mig på hennes beskäftighet och ibland, i mitt tycke, överdrivna moderlighet och beskyddarinstinkt. De andra i hennes resesällskap är en brokig samling av härliga karaktärer och flera av dem har kanske inte helt ärliga avsikter. Ju längre in i boken man kommer, desto mer inser man att även den moderliga och jordbundna Dorei har hemligheter. Vem är hon egentligen?

Jag kan varmt rekommendera denna bokserie för den som älskar spännande äventyr i främmande världar! Svensk fantastik håller hög klass och Karolina Bjällerstedt Mickos är inget undantag. Språket och berättartekniken är underbara och det är en ren njutning att läsa.

Betyg: 6 av 7 ugglor

Du kan läsa mer om boken och hela bokserien på förlagets hemsida. Du kan köpa boken bland annat på Adlibris och Bokus och andra ställen som säljer bra böcker!

Det här inlägget postades i Bokrecensioner, Fantastik, Svensk fantastik och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.