Bokrecension – Mantor av Karolina Bjällerstedt Mickos

Titel: Mantor. Till Esperani. Första boken.

Författare: Karolina Bjällerstedt Mickos

Utgiven: 2018

Förlag: Fafner Förlag

ISBN: 978-91-885-1196-6

Baksidestext: Vem är Esperani som alla på teatern Fågelgården pratar om? Och vilka är fritänkarna, vars torn bränns ned varje år på Vårfestens afton?

Mantor är en ung adelsman som flyr från ett krig som hans land utkämpat i generationer. Han byter identitet och blir flöjtist på en teater i det fjärran Pyros, ett kulturellt och religiöst centrum där teaterkonst och gudsdyrkan är intimt sammanflätade. Mantor har kommit undan kriget, men i Pyros lurar andra faror. På teatern kokar det av intriger och snart är Mantor indragen i jakten på en mördare. Men vem kan han egentligen lita på?

Det här var en mycket angenäm läsupplevelse! Författaren har en mycket vacker, nästan poetisk, berättarröst och det tillsammans med en skicklig gestaltning gör att det är oerhört lätt att leva sig in i handlingen. Det vilar något exotiskt över världen som handlingen utspelar sig i, men det känns ändå inte som något jag någonsin läst förut.

Karaktärerna är spektakulära. Mantor är jag-karaktären, så givetvis kommer man honom riktigt nära. Ur hans ögon målas de andra karaktärerna upp och får liv. Det är färgstarka, livfulla personer som lever i och kring teatern Fågelgården. Bara karaktärsskildringen gör det värt att läsa boken, men den är så mycket mer. Det finns en tragisk historia på teatern, om en ung kvinna som förolyckades. En del säger att det var gudarnas hämnd, andra att det var mord. Mantor dras in i mysteriet om vad som egentligen hände Esperani och ju mer han nystar i historien, desto mer sidor ser han av de som han har omkring sig. På Fågelgården spelar alla sina roller oavsett om man är på scenen eller ej …

Mantor är en annorlunda fantasybok. Det finns inga drakar eller tappra riddare. Däremot ett spännande världsbygge och en intressant intrig. Den väcker frågor om religion och förtryck, om möjligheten att göra fria val. Till Esperani är första boken i en trilogi och jag ser verkligen fram emot att få fortsätta att följa Mantors äventyr.

Du kan köpa boken på bland annat Adlibris och Bokus.Fafner förlags hemsida kan du också läsa mer om författaren.

Betyg: 6 av 7 ugglor

Det här inlägget postades i Bokrecensioner, Fantastik, Svensk fantastik och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.