Sagoberättaren som inte väjer för det mörka – författarintervju med Mikael Mansén

Vem är du? Berätta kort om dig själv!

Berätta om sig själv är alltid svårt. Hum… Jag bor i Solna med min flickvän Isabell och två katter. Jag föddes i Stockholm och bodde min två första år här. Senare flyttade min familj ut till Tungelsta och där bodde jag tills jag var sju. Mina föräldrar skiljde sig och jag flyttade med min mamma till Solna. Efter några vändor hit och dit i Stockholms förorter hamnade jag åter i Solna och det är alltså här jag lever nu. En sak som jag alltid har gillat med den här platsen är att den inte är ordnad. Vägarna och stigarna är inte raka. Vill man så kan man se en sorts vildmark här och där. Sida vid sida av det moderna finns en del riktigt gamla hus och områden. Perfekt för inspiration.

Vad skriver du?

Mest skräck eller rysare tror jag. Det är i alla falla vad jag har fått utgivet. Jag har även skrivit en del fantasy. En av dessa väntar jag på att min förläggare ska ge klartecken till. Hum… En del samhällskritiska texter också och sådana sagor. Det är något som ligger mig… hum… varmt om hjärtat. Uteliggare, missbrukare, alkoholister, prostituerade. Människor som samhället vid något tillfälle struntade i och som inte klarade av att vara starka hela tiden.

Vad gör du när du inte skriver böcker?

Arbetar som content manager på ett eventbolag. One relation. Tips om man vill ha releasefest. 😉

När bestämde du dig för att bli författare?

Sagoberättare har jag varit hela livet. När jag var liten berättade jag sagor för mina småkusiner. Långa, avancerade sagor utan egentliga slut. Samma karaktärer återkom i andra sagor. När jag blev äldre så spelade jag rollspel. Drakar och demoner, Mutant, Kult, med mera. Den första berättelsen som jag skrev… Var när jag fyllde fyrtio och livet just hade slitits sönder. Jag stod på randen till undergång och hoppade på Jorun Modéns skrivkurs. Tänkte att jag troligtvis skulle vara absolut sämst på kursen, att alla skulle överglänsa. Men så var det inte. Det var otroligt givande. Alla var supertrevliga och lärarinnan var mer fantastisk än jag lätt kan beskriva. Det var nog någonstans efter kursen, eller under den, som jag bestämde mig för att satsa på skrivandet.

Du skriver ganska mörka texter, var hämtar du din inspiration?

Hum… Ur livet, ur tankar. Jag reflekterar mycket över andra människors tillvaro. Varför och hur? Vad hände med just den människan innan den blev sådan där. Vi var ju alla så oskyldiga i början. Men något skadade oss på vägen. Egentligen tror jag att vi alla bär sorg och mörker. Det är djupare hos vissa. En del av oss kan se djupare in i det. Jag är nyfiken på allt, alltså blickar jag gärna in i mörkret. Mm… Ja, ur mina egna tankar och reflektioner.

Hur mycket planerar du innan du skriver?

Nästan ingenting. Det kommer och sedan flyter det på. Har väldigt lite makt över sagan när jag väl börjat skriva. Karaktärerna får egna röster och viljor. Har varit tvungen att censurera saker i efterhand. Just det där med att tappa kontrollen över skrivandet… Det är något väldigt konstigt, men något som jag har förstått att många författare upplever.

Hur får du idéer till dina karaktärer?

Dom bara kommer. Dyker upp under tiden. Hum… Kanske får jag viss grund/inspiration från dem runtomkring. Till exempel har jag med en del vänner här och där i sagorna, men bara hastigt och utan namn… och alltid med en glimt av kärlek. Jag tror att jag låter det reflektera hur jag ser på dem. Lite magiska.

Vad jobbar du med för projekt just nu?

Mängder samtidigt. Två ungdomsböcker (eller kanske unga vuxna?) Några skräcknoveller, några rysarromaner. Byter ut projekten när jag tröttnat. Dvs. Tröttnar jag på skräck, så vänder jag mig till fantasy, tröttnar jag på det så skriver jag på något om utslagna i Stockholms skuggor.

Elin 2, En sorts fortsättning på Elin 1… såklart, Härskaren, Österns vind, m fl.

Kika på hemsidan för vuxenberättelser www.mikaelmansen.se  eller på sidan för ungdomsberättelser. www.skuggeld.se

Har du någon udda talang?

Haha. Förutom sagoberättande?

Empat. Känner mycket med människor. Tror mig själv kunna läsa dem väldigt bra. Det kan också vara mitt skenade Messiaskomplex.

Kan tala med gud, som sitter inspärrad i helvetet på grund av dåligt uppförande. Han lyssnar och svarar. Läkarna säger att det inte är på riktigt, men… Jag vet inte. Gud säger att det är på riktigt.

Jag sjunger väldigt bra.. tycker jag. Inte min flickvän dock… men jag tycker det… och kanske mamma.

Sedan, som min flickvän så snällt påpekade. När jag har festat så kan jag snarka så att väggarna skakar sönder, så att jag överröstar ett flygplan just innan det bryter ljudvallen, så att varelser i universums bortersta hörn håller för öronen innan dom begår självmord.

Nä… Ok… Jag är en väldigt duktig spelledare till rollspel och kan skapa snygga kartor.

Filmen eller boken? Och varför?

Mina flesta romaner och noveller har släppts av Miramir förlag, Kadabra ljudboksförlag och Danje förlag. Jag är oändligt tacksam för att dom vågade satsa på mig.

Elin:

Elinlin:

Den bygger på en verklig händelse. Min vän var på en ”knulldejt” och berättade om den här tjejen. Hon ville bara ha närhet, samtal, vänskap, men lade ut sig på nätet. Visade allt, blottade allt, utom sitt ansikte. Hon var intelligent och trevlig, men fruktansvärt missbildad i ansiktet.

När jag och min vän i efterhand talade om mötet, började jag att fundera på det där med utseende. Hur ytliga vi är. Att vi aldrig är nöjda. För små ögon, för tätt sittande öron, för kraftiga lår, osv. Den där flickan hade antagligen varit väldigt glad åt något av dom sakerna. Att vilja ha kärlek, men inte få det för att ditt yttre är frånstötande. Att vilja bli berörd, en hand, en öm blick, ett leende, saker som många av oss tar för självklart.

Vid ett tillfälle tänker Elin att hon hade nöjt sig med att vara normal eller normalt ful.

Elin finns dessutom som ljudbok på Storytel.

Guds synd

Guds synd:

Älskar Anne Rices första bok och Dracula. Gillar att fundera på hur monstrets liv ser ut. Hur skaffar det pengar, lägenhet, kläder, vänner? Kan den ha vänner? Kan den älska? Känna närhet? Och jag gillar vampyrer.

Krimgotia

Krimgotia:

Jag läste om det folket… och det var så spännande. Älskar sådana där mysterier. Vem byggde och varför? Atlantis, Paracas skallarna, myter och legender. Sagan är en sorts hyllning till HP Lovecraft och Robert E Howard.

En satans jul

En satans jul:

En sorts julsaga. Jag funderade på hur monster firar jul och sedan skrev jag. Först var den tänkt som en dyster liten berättelse, men den blev något annat. Jag gillade mina karaktärer och skriver på någon sorts fortsättning.

Djävulens alla döda:

Den är ett resultat av barndomsminnen/berättelser och allt för mycket läsande om 2a världskriget. En del av händelserna i berättelsen var min farfar med om.

 

Alla mina böcker hänger samman på något vis. Karaktärerna korsar varandras vägar. Ibland uppenbart, ibland så att det knappt märks. Tillexempel så möter Jona i Guds synd, karaktärerna i En satans jul varandra. I en annan saga talar ett par psykologer om en fosterfamilj som Linnea, i Elin sagan, bodde hos som barn. Samma fosterfamilj som Ofelia i novellen Sommarön bodde hos.

Dvs. Jag bygger en värld kring mina sagor… eller så fyller jag en värld med sagor.

Vilken är den bästa bok du har läst?

Oj. Det är en omöjligt fråga att svara på som författare… tror jag. Måste räkna upp några stycken.

Silmarillion av Tolkien, En vampyrs bekännelse av Anne Rice, Stalingrad och Berlin av Antony Bevor, Gryning över Kalahari av… ? Flera av HP Lovecraft, Flera Robert E Howard,

Bibeln (Ej religiös, men för en skräckförfattare är den en helt underbar källa till inspiration), dussintals böcker om gamla religioner, mm, osv.

 Tack för intervjun!

/Ewa

Tack själv / Mikael

Mikaels böcker hittar du på på de flesta internetbokhandlare och du kan läsa mer om författaren på hans officiella facebooksida.

 

Det här inlägget postades i Fantastik, författarintervju, Skrivande, Svensk fantastik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.