Westernryttaren som odlar gurkor och skriver deckare – möt CT Karlsson!

Det är dags att presentera nästa författarkollega och deltagare i projektet Novellhotellet;

 

Hej C T Karlsson! Vem är du?

Hej! C T Karlsson här och jag är en glad och sprallig hästtokig 50+ tjej. Det sägs om mig att jag är en produktiv relationsbyggare och glädjespridare som älskar att utveckla idéer och människor. Även att jag omtänksam och brinner för att hjälpa och få människor att växa. Andra säger även att jag är en glädjespridare som älskar att ta hand om och utveckla nya idéer. Jag har även hört dem säga att C T är professionell och närvarande, hon har ett gott humör, utmärkta språkkunskaper och en ytterst optimistisk livsåskådning.

 Vad skriver du för något?

Jag skriver en deckarserie i Falkenbergsmiljö där min huvudkaraktär är en vanlig människa med goda relationer, bra samarbete med kollegor och en positiv livsåskådning. Jag utforskar vad som händer när girighet och svek infekterar människor och låter dåtid sakta sammanvävas med nutid. Den första delen heter Bittert svek och kom ut i maj 2016. Högt fall som är den andra delen kommer ut den 24 maj i år. Den tredje delen, Läsekretsen, utkommer under 2018.

Under våren kommer jag även att skriva på en roman om en kvinna i min egen ålder och saker som hon ställs inför, det blir inom feelgood-genren.

Tillsammans med en kollega skriver jag även på en deckare med feelgood-känsla där huvudkaraktärerna är annat än poliser.

Jag har ett bidrag med i novellsamlingen Novellhotellet.

När bestämde du dig för att bli författare?

När jag var tolv år önskade jag bli författare. Jag älskade att skriva uppsatser och mina blev alltid de längsta och mycket omtyckta bland lärarna. Under mellanstadie- och högstadietiden gick jag i svensk skola i Mexiko och vi fick skicka våra prov och uppsatser till Hermods i Malmö. Alla lärare där visste att jag hade läs- och skrivsvårigheter och pushade mig mycket att fortsätta skriva och läsa. Hästböcker hade jag motivation att läsa och skriva uppsatser där jag fick använda min fantasi var toppen. En dag fick jag tillbaka en lång uppsats från Sverige där en nyanställd på Hermods hade kommenterat med rödpenna över hela berättelsen. Personen hade även ifrågasatt varför jag skrev så mycket om jag ändå inte tänkte bry mig om att stava rätt. Det blev som ett stopp för mig. Jag slutade skriva, i alla fall inte mer än nödvändigt.

När jag som ungvuxen förstod att jag är den ende som kan hjälpa mig själv, kämpade jag starkt för att övervinna mitt handikapp. Jag lyckades och har sedan dess t.ex. forskat inom geologi, arbetat som projektledare och banktjänsteman. Nyårsafton 2012 kom äntligen min författardröm tillbaka och jag bestämde mig för att börja skriva. Jag hade precis sagt upp mig från min projektledartjänst inom skånska innovationssystemet och vi hade flyttat till Falkenberg från Lund. Min man stöttade mig till hundra procent och fortsätter fortsatt att göra det.

Vad sysslar du med när du inte skriver? 

Jag driver i förening med fyra andra entreprenörer ett nystartat nationellt företagsnätverk, Entreprenörer Tillsammans. Våra två westernhästar får mycket kärlek och träning och det är ett stort intresse. Familjen består förutom av mina två vuxna barn, även av två hundar och två kattor. Jag älskar att odla grönsaker och använda dem i matlagningen. Ibland har jag healingsessioner och ger intuitiv coachning till de som så önskar. Att skriva är min heltidssysselsättning.

Vad tycker du är det svåraste med att skriva?

För mig är grammatik och stavning det största hindret och det som ibland får mitt självförtroende på skam.

Hur brukar du lägga upp arbetet när du påbörjar en ny roman? Hur ser din skrivprocess ut?

När jag påbörjar en ny roman börjar arbetet med att hjärnan går på högvarv och jag tänker på min berättelse både i vaket och sovande tillstånd. Efter det sätter jag mig och skriver för hand i ett anteckningsblock en grov skiss. När grovskissen sitter, fortsätter jag med att skriva ner scener för varje kapitel så att jag verkligen får med mig allt. Samtidigt bestämmer jag mig för hur många kapitel boken ska bestå av. När jag känner mig nöjd låter jag hjärnan vila minst två veckor innan jag sätter mig ner och skriver min roman. Det är inte alltid som manuset följer mina scener i anteckningsblocket fullt ut men det är viktigt för mig att ha den flexibiliteten. Jag älskar verkligen när jag kommit så långt att jag kan öppna upp ett nytt manus och börja skriva. Efter att manuset är färdigskrivet gör jag en högläsning för mig själv samtidigt som jag då redigerar och sedan går det vidare till lektör och redaktör. Då får jag vila från manuset och när det kommer tillbaka är jag väldigt sugen på att ta tag i det igen. Efter några redigeringsrundor är det dags för korrekturläsning. Min redaktör/förläggare gör sättningen och min dotter omslaget.

Var ser du dig själv om tio år?

Om jag får drömma skriver jag fortsatt romaner av olika genrer. Dessutom ser jag gärna att de böcker jag gett ut är populära, omtyckta och med hög försäljning. Jag ser också att Falkenbergsmorden, min deckarserie är inspelade som film alternativt tv-serier. Det som jag trodde skulle ta omkring fem år, har redan slagit in. Nämligen kommer mina tre delar i Falkenbergsmorden att ges ut som ljudböcker. Det som är roligt är att den sista delen ännu inte är skriven.

Har du några goda råd till den som drömmer om att skriva?

Det bästa rådet är nog att sätta sig på rumpan och börja skriva. Skriv ditt manus innan du börjar planera var du ska skicka ditt manus eller om du tänker ge ut själv. När du skrivit färdigt – låt en lektör läsa igenom ditt manus och ta till dig alla värdefulla tips du får då. Sedan kan du bestämma dig för vad nästa steg är. Skapa dig förutsättningar för det du vill göra, om det är skriva eller annat.

Har du någon dold talang?

Jag älskar att laga mat, odlar tomater, gurkor och andra goda grönsaker så att vi är självhushållande under sommar och höst.

Du har gått från egenutgivning till att bli utgiven på förlag? Vad är fördelarna/nackdelarna med de olika utgivningsformerna?

Precis. Min första bok Bittert svek gav jag ut själv via Type & Tell och kommer nu i maj ut med min andra bok Högt fall på Bokförlaget SOL. Fördelarna med egenutgivning är att man bestämmer precis allt själv. Det kan naturligtvis även vara en last om man inte riktigt tycker om att ta beslut. Nackdelen är att jag är helt ensam i arbetet med PR, marknadsföring, införsäljning och allt annat.

Det känns som att det som är nackdelar med egenutgivning är fördelar med att ges ut på förlag och tvärtom.

Tack för intervjun! /EwaLotta

Länkar till CT och hennes produktion;

www.forfattarectkarlsson.se

Instagram; @falkenbergsmorden

Facebook; Falkenbergsmorden

Det här inlägget postades i Egenutgivning, författarintervju, Skrivande och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.