Staffan Öberg – egenutgivaren som skriver om mörka dåd i Yttsäter.

staffan_160625_300x315Hej, Staffan Öberg! Vem är du?

Jag är numera pensionär och har haft eget dataföretag i över trettio år. Jag driver det fortfarande men numera ingår även författarskap med det egna förlaget Anasys förlag. Jag började skriva för sju år sedan och publicerade min första bok 2013. För någon månad sedan publicerade jag min sjunde bok.

Du skriver i flera olika genrer, från deckare och spänning till feelgood! Berätta lite om ditt skrivande och varför du valt att skriva som du gör!

Jag började skriva på grund av Stieg Larsson. Läste Millennium-trilogin under jul-nyår 2009-2010 och blev inspirerad, men undrade om man kunde skriva spänning utan allt våld och dödande. Därför började jag skriva på något som blev Berättelsen om Lea. Den innehåller jakten på trafficking med inslag av fantasy och mogen kärlek.

Samtidigt skrev jag på en feelgood-serie som delvis är hämtad från mitt eget liv då jag har arrangerat olika aktiviteter som bland annat bio, dans, fjällvandring, motionsresor och kryssningar till Åland. De innehåller delvis karaktärer och händelser från verkliga livet och blev mina första böcker Äntligen senior och Seniorer på gång som publicerades 2013 och 2014. Tyvärr har det visat sig att ordet senior misstolkas och är känsligt. Jag skall därför under 2017 publicera en redigerad och bantad version med titeln Vilse på Kryssningen.

Jag skrev även färdigt första boken om Lea som heter Vem är Lea? och publicerades 2015. framsida_vem-ar-lea_500x750_konturFortsättningen på den berättelsen heter Leas armé och publicerades hösten 2016. Lea använder sin lilla armé för att angripa bordelligan. Manus till en tredje bok är färdigskriven och beräknas publiceras i slutet av 2017.

Då mottagandet av seniorböckerna inte var så positivt som jag hoppats på bestämde jag mig för att trots allt skriva det som folk tydligen vill läsa, nämligen deckare. Jag började därför att skriva på en deckarföljetong 2013. Det är en berättelse från en liten by i Ångermanland. Första boken Morden i Yttsäter publicerades 2015 och därefter kom även andra boken Mörka nätter i Yttsäter. Trilogin avslutades med Hemligheter i Yttsäter och publicerades hösten 2016. Intresset är betydligt större för en deckare särskilt när man hittar alla människor som har en koppling till Ångermanland. Det var även kreativt att jobba med en mordgåta och se vad som kunde hända med den.

Men annars så vill jag utmana mig själv och skriva i olika genre och med olika teknik. Som tur är så har jag bra med fantasi och har inga problem att hitta på nya berättelser.

 framsida_morden-i-yttsater_bokinfo_200x299Du har valt att ge ut dina böcker på eget förlag. Vad var det som fick dig att bestämma dig för att göra det?

Som så många andra har gjort skickade jag också till förlag men hade ingen större förhoppning då jag vet att sannolikheten är 0,2% att bli publicerad. Däremot är sannolikheten 100% om man ger ut själv. Då blev valet enkelt. Därefter har jag förstått att ett etablerat bokförlag skulle inte acceptera mitt sätt att publicera. Mina böcker är numera enbart i standardpocket på c:a 220 sidor (65000 ord) och kostar 50:- för kunden. Det skulle inget annat förlag acceptera. Jag är dessutom som mångårig egenföretagare van att ta ansvar och ta egna beslut.

 Vad är svårast med att vara egenutgivare?

Nackdelen med att ge ut själv är marknadsföringen. Etablerade aktörer (media, återförsäljare, bibliotek m.m.) tror att böcker måste ges ut av etablerade bokförlag för att hålla kvalitet. Det finns tecken på att det kan vara annorlunda eller kanske till och med tvärtom. För min del är den viktigaste kanalen att stå på marknader och direkt få prata med kunderna. Det är tur att det finns aktörer som bokinfo, förlagssystem, Axiell/Elib, tryckerier, adlibris/bokus m.fl. som står till tjänst även om man inte är etablerad. De vanliga läsarna har inga problem med egenutgivare och det finns även de som köper av just den anledningen.

morka-natter-i-yttsater-framsida-bokinfo-200x299Har du något gott råd för den som funderar på att ge ut sina böcker själv?

Gå med i egenutgivarna.se. Läs min hemsida med länkar till olika aktörer på bokproduktion.info. Var aktiv på facebookgrupper och fråga dig fram. Delta i den litteraturkryssning med Birka som Stockholmsförfattarna arrangerar 26 mars där jag själv skall prata om egenutgivning. Det är jobbigt i början att bli egenutgivare, men sedan trivs man med det.

 Var ser du dig själv om tio år?

Om jag fortsätter i samma takt har jag publicerat tjugo böcker till, men jag tror inte det är rimligt. Då är jag åttio år och har kanske tröttnat eller så är det så roligt att jag skriver ännu mer.

Vad gör du när du inte skriver?

Jag tar mest varje dag en långpromenad på sju kilometer då jag för närvarande har problem med löpningen och kan tyvärr inte springa längre. Många möten med författarkolleger och planering av aktiviteter med Stockholmsförfattarna. Tillbringar vissa dagar med min sambo i sommarhuset.

 Vad är den bästa bok du läst, och varför?

Jag började regelbundet läsa skönlitteratur 2010 samtidigt som jag började skriva och skriver upp varje bok med omdöme. Jag väljer här ut två böcker som fått högsta betyg av mig vilket är En sannolik historia med Karin Alvtegen samt Villospår av Henning Mankell. Men det finns några till som har fått femmor.

hemligheter-i-yttsater-framsida-bokinfo-200x299Har du någon udda talang?

Jag visste inte att jag hade så bra med fantasi och har i mitt företag som programmerare övat upp mitt tålamod och uthållighet, vilket är bra att ha även när man skriver.

Håller du på med något projekt just nu?

Jag har alltid flera manus på gång på olika nivåer. Jag redigerar om Äntligen senior i ny upplaga och del 3 i berättelsen om Lea kommer troligen att heta Goss den Store. Delvis påbörjade manus är studentliv i korridoren, en romance och en del annat, men det kommer 2018 och senare.

 Du ingår i gruppen ”Stockholmsförfattarna”. Kan du berätta lite om dem?

Gruppen startades för några år sedan av Pia F Davidson och jag kom med något senare. Vi hjälper varandra med att delta i olika aktiviteter för att sälja våra böcker. Vi är regelbundet i Söderhallarna, har varit i olika köpcentrum och bokmässor samt deltagit i ett flertal marknader. Till våren ska vi arrangera en litteraturkryssning med Birka Cruises där vi har både föreläsningar och workshops.

 

staffan-67-ar-vid-datorLäs mer på

www.staffanoberg.se

www.stockholmsförfattarna.se

www.litteraturkryssning.se

 

Det här inlägget postades i Egenutgivning, författarintervju, Skrivande och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.