Recension av Marcus Olaussons Nattlöpare

Nattlöpare

 

nattlopare-3-aug-rgbFörfattare; Marcus Olausson

Förlag; Mörkersdottir Förlag

Utgiven; 2016

ISBN; 978-91-7599-079-8

Baksidestext; I Niriat finns ett talesätt: den niriska vinden fostrar, stiltjen dödar. Disa får lära sig ordens sanna innebörd då hon måste ta till drastiska metoder för att finna skogsherden Meindhal. Men hon riskerar att förlora sig själv på vägen. 

Elderim och hans vänner flyr den fruktade maghran och hamnar i Kareshöknens brännande hetta. Där tvingas Cal göra upp med sitt förflutna och Belmonne tillägnar sig en förmåga hon helst skulle vilja vara utan. 

I det svarta blodet finns svar, men även förbannelse och Elderim faller allt djupare när det inre odjuret kallar. Är han villig att förråda sina vänner för att lära sig magierna?

Nattlöpare är den tredje delen i serien Serahema Saporium. Det här är högklassig fantasy och innehåller all man förväntar sig från den genren. Det är drakar och demoner, uråldrig magi och fascinerande miljöer, allt kryddat med mångsidiga och mycket personligt skildrade karaktärer. Naturligtvis finner man den urgamla kampen mellan det onda och det goda, men det som är intressant är att författaren inte har gjort karaktärerna helt onda eller helt goda. Det får mig att tänka på symbolen för yin och yang – i det mörka finns det också ljus och i det ljusa finner man mörker. Det handlar om balans, och jag tycker att det ger ett djup hos karaktärerna och gör att de känns mycket trovärdiga.

Det märks också att Marcus Olausson utvecklats som författare. Han verkar ha hittat sin berättarröst, och har ett bra flyt i språket som är angenämt att läsa. Dialogerna för berättelsen framåt, och gestaltningen är inlevelsefull.

Det jag gillar bäst med boken är dess befriande mänskliga karaktärer, som har naturbehov och klantar sig precis som folk i allmänhet gör! De är inga halvgudar, utan fryser och svettas, smågnäller och blir förälskade. De stöter på många motgångar, men de känns naturliga och är av varierande art. Det är inte alltid en drake som står i vägen för framgången, ofta är det snarare förminskande tankar och ens egen klumpighet.

Om jag ska leta upp något som är mindre bra, är det väl att den tar slut för fort! 😉 Det är en av anledningarna att jag ogärna vill läsa serier innan alla delarna har kommit ut. Fastnar jag, vill jag bara ha mer! Och fastnar gör jag definitivt!

Jag ser fram emot nästa del, och hoppas att den kommer ut snart! Epilogen i boken skruvar upp förväntningarna, så jag kommer att stå först i kön när nästa bok släpps…

/EwaLotta

Betyg; 6 av 7 ugglor

Läs mer om Marcus Olausson på hans hemsida.

Nattlöpare och Marcus tidigare böcker kan du köpa bland annat här och här.

 

 

Det här inlägget postades i Bokrecensioner, Fantastik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.