Den före detta läraren som skriver om dyngbaggar och monster!

Hej, Anna Hansson! Vem är du? Berätta kort om dig själv!
fil-2016-09-26-10-24-03Min första bok, Dansfeber, kom ut 2012 och sedan 2015 jobbar jag heltid som författare. Före det jobbade jag som lärare på gymnasiet. Jag älskar hundar och ostbågar, min bästa mat är tacos och jag gillar att läsa skräck men är alldeles för mörkrädd för att se på skräckfilm.

 

Du har precis kommit med en ny bok – kan du berätta lite om den?

fil-2016-09-26-10-23-40Jul på Monsterhotellet är något som jag kallar för en adventskalenderbok, kanske finns det ordet på riktigt, kanske är det bara något jag har hittat på. Boken har i alla fall 24 kapitel och det passar förstås särskilt bra att läsa ett om dagen från den 1 december till den 24:e. Det finns faktiskt fem böcker utgivna om Monsterhotellet redan, och det är extra roligt om man läst dem före, men inte ett måste. Serien är skriven för barn i åldern 6 till 9 år ungefär.
Högt uppe på ett berg i Lappland ligger ett hotell. Men det är inget vanligt hotell, det är ett monsterhotell. Där bor och arbetar en varulvsfamilj och ett farmorspöke. På hotellet finns det alltid mycket att stå i, tak som ska lagas, fester att ordna och nya gäster att ta emot.

Berätta lite om dina tidigare böcker! Vilken åldersgrupp skriver du för?
Jag skriver för nästan alla åldrar. Än så länge har det inte blivit någon bok för 0-3 år, eller för 12-15, men alla andra ålderskategorier finns representerade bland mina böcker. Allra flest har jag skrivit för åldern 6-9 år. Många barn i den åldern verkar gilla att läsa om sånt jag gillar att skriva om, monster, spöken och mystiska saker. Jag har skrivit en hel del lättläst, bland annat Fasliga fakta-serien, som ges ut av Rabén & Sjögren. Där får jag verkligen chansen att lära mig mer om sånt jag tycker är intressant, som rysliga varelser, märkliga platser, och äckliga kryp. Vem vill inte veta allt om kackerlackor, dyngbaggar och spyflugor liksom?

Skriver du för vuxna också?
Ja, det gör jag. Jag har skrivit en del noveller som finns att få tag i som e-noveller, och några som köpts in av veckotidningar. Min första bok för vuxna kommer ut under 2017, på Vilja förlag.

Om du inte var författare, vad skulle du vilja jobba med då?
Antagligen skulle väl jag ha fortsatt att jobba som lärare, men vem vet? Jag tänker att det vore kul att ha en butik som säljer julpynt året om också, eller jobba på ett hunddagis.

Hur får du idéer till dina böcker?
Jag brukar få väldigt många nya idéer till böcker när jag gör skolbesök. Bara genom att prata med eleverna om vad de tycker om att läsa, eller vad de helst av allt skulle vilja läsa om, så kommer jag på en massa att skriva om. Jag får en hel del idéer när jag är ute och går med mina hundar också. (En av idéerna jag fått handlade om att skriva om en av dem, och den resulterade i bokserien om Dolly Detektiv!)

Hur ser din skrivprocess ut? Planerar du dina böcker noggrant, eller skriver du på inspiration?
Jag planerar väldigt noggrant, vet vad som ska hända från början till slut innan jag ens börjar skriva. Detaljerna kommer jag på under tiden, men på det stora hela är allt bestämt redan när jag skriver första ordet.

Vad är roligast med att skriva?
Det är alltid kul att hitta på saker, och särskilt kul är det att hitta på saker som någon sedan ska illustrera. Det är alltid väldigt spännande att se hur någon annan tolkat det jag har skrivit.

Vad tycker du är svårast med att skriva?
Jag är rätt dålig på miljöbeskrivningar. Det borde jag verkligen träna på.

Har du någon udda talang?
Ja, om att kunna äta upp en påse chips på 5 minuter räknas så!

Vad önskar du dig mest av allt?
Att jag ska bli miljonär och fred på jorden och sånt där!

Har du något råd till den som vill börja skriva?
Läs mycket, och fundera på vad det är du gillar att läsa. Det är antagligen sånt du gillar att skriva också.
Bestäm dig för hur ofta du vill skriva och hur mycket, till exempel en timme varje torsdag eller 2 sidor om dagen.
Bestäm vad som ska hända, och skriv ett synopsis som i korta drag beskriver hela berättelsen. Jag brukar sedan dela in det i kapitel, eller i sidor/uppslag om det är bilderbok, innan jag börjar skriva.
Var inte för noggrann när du skriver det första utkastet, du kommer att redigera texten om och om igen ändå.
Läs högt. För dig själv, ett husdjur eller en annan människa. Ofta hör man själv var texten behöver jobbas mer med av att göra så.

Tack, Anna, för intervjun, och lycka till med nya boken och ditt fortsatta skrivande!                                                                                                                                 /Ewalotta

Om du vill veta mer om Anna, kan du kolla in hennes hemsida eller följa henne på hennes blogg.

Några av Annas böcker kan du bland annat köpa här; Jul på Monsterhotellet   Fasliga fakta om märkliga platser    Lovisa och nötterna

 

Det här inlägget postades i författarintervju, Skrivande och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.