Vampyrer på Fantastika 2016

 

untitled

Helgen tillbringades i kungliga huvudstaden på SciFi och Fantasykongress, Fantastika 2016, SweCon. Det var första kongressen jag deltog i, så jag visste inte riktigt vad jag hade att förvänta mig.

Det var en uppfriskande upplevelse, måste jag säga! Det är skönt att umgås med folk som förstår varför man inte sitter klistrad framför teven (det är visst någon ”cup” eller nåt i Frankrike just nu…), utan hellre begraver sig i en bok eller två, eller tre.

Jag hade äran att få leda en diskussionsgrupp om vampyrlitteratur på lördagkvällen. Roligt att mina vampyrstudier på Linnéuniversitet under våren redan gav utdelning! Det blev en riktigt bra diskussion – många olika varianter av vampyrer finns det, och vi var alla rörande överens om att det är ok att experimentera med vampyrkaraktären, och inte bara gå på den gamla stereotypen. Ofrånkomligt var det både böcker och film/serier som diskuterades. Vi diskuterade följande vampyrfiktion (med reservation för ev. felaktigheter);

 • Twilight-serien (kan inte undvikas, men både för- och motargument fanns)
 • Vampire Diaries, både böckerna av L.J. Smith och teveserien.
 • The Originals (spinoff på Vampire Diaries)
 • Buffy (givetvis!)
 • Fledgling – Octavia Butler
 • Låt den rätte komma in – John Ajvide Lindqvist
 • Dracula – Bram Stoker
 • The Vampire Chronicles – Anne Rice (Bl a; Interview with the Vampire, The Queen of the damned)
 • The Vampyre – John William Polidori
 • Färjan – Mats Strandberg
 • Frostbiten (svensk vampyrfilm)
 • 1007 – Johannes Pinter
 • Halvblod – Sofie Trinh Johansson
 • True Blood, både teveserien och böckerna om Sookie Stackhouse av Charlene Harris
 • Natten jag dog – Peter Erik du Rietz
 • The Strain (Släktet på svenska) – Guillermo Del Toro & Chuck Hogan
 • Mortal Instruments, urban fantasy-serie av Cassandra Clare
 • Carmilla – Sheridan Le Fanu
 • Vampire Academy-serien – Richelle Mead
 • House of Night – P.C & Kristin Cast
 • Eternal – Cynthia Leitich Smith
 • White Trash Zombie – Diana Rowland
 • Warm Bodies (Varma kroppar på svenska) – Isaac Marion

Det kom säkert upp en och annan bok som inte kom med på listan. Vi kunde i alla fall sammanfattningsvis konstatera att alla har olika smak, men som tur är finns det också väldiga variationer inom vampyrfiktion. Med andra ord kan alla bli nöjda och glada och hitta sin egen favoritblodsugare! Tack till alla er som deltog i diskussionen!

IMG_3129

Resten av helgen lyssnade jag på olika paneler om allt ifrån skräck, rollspel, superhjältar till moraliska robotar!

Och så köpte jag (naturligtvis) alldeles för mycket böcker… Så nu behöver jag; En ny bokhylla, en tidvändare (eller möjligen en förlängning av dygnet, jag är inte så knusslig) så jag hinner läsa alla böcker samt en bra naprapat som rätar ut min rygg…

Glad lässommar önskar jag er! Må det regna mycket! 😉

/Ewalotta

Det här inlägget postades i Allmänt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Vampyrer på Fantastika 2016

 1. Tomas Cronholm skriver:

  Tack för rapporten och för att du deltog med diskussionen om vampyrböcker! En liten kommentar: Swecon är ingen organisation utan ett namn som sätts på den av årets kongresser som av deltagarna på förra årets Swecon utsetts till det, genom omröstning om det finns flera bud. När en kongress utsetts till att bli Swecon får den lite extra ekonomiskt stöd av en annan fan-organisation och på kongressen ska Alvarpriset delas ut till en fan som gjort värdefulla insatser för fandom. Kongressorganisatörerna är en grupp som bildas enbart för att ordna kongressen. Rent formellt finns en förening bakom, Föreningen för Science Fiction-kongresser i Europa, men den är mest till för att ordna plusgiro, organisationsnummer och sådant. Som av en händelse är ordföranden, Carolina, och kassören, jag, samma i kongresskommittén och föreningen.

 2. Pingback: Swecon – Nationella sf- och fantasykongressen 2016 « Fantastika 2016

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.