Sofia Jarlo gästbloggar om att övervinna motgångar

 

sofiajarlo_sommarbildSofia Jarlo är pedagog och blivande barnboksförfattare då hennes debutbok ”Utan att veta” släpps i höst. I första hand är hon berättare som älskar att fängsla barnen med sina historier.

Ända sedan barnsben har jag berättat historier. Som liten var det mest för kompisar och för mina småsyskon. Ibland kan de påminna mig om något som jag berättade när vi var små, något bra eller skrämmande. Något som grep tag i en på ett eller annat vis.

Nyligen var jag och firade min systers examen. Vi pratade och skrattade kring gamla minnen. Hon berättade att hon stoppat löv i skorna som liten, när vi skulle till skogen, eftersom jag dragit en grävling-historia för henne. (Och det kan hända att jag sa att man var skyddad från attacker om det prasslade mer genom att göra på detta vis.) Då skämdes jag!

Påhittighet i all ära, ibland kan den komma till användning som i min nya kapitelbok ”Utan att veta” (6-9 år). Den är full av fantasi och plötsligt vet man att man har hittat något. Något bra och som borde bli nerskrivet. Och historien om Underjorden var en sådan berättelse.

När jag började skriva ner allt gick det trögt ibland. Att hitta på var lätt, men att skriva ner alltihop var desto svårare! Jag märkte att jag behövde bli lite pushad då och då. Lösningen blev att fråga mig själv:

* Vad behöver jag göra för att nå mitt mål att få berättelsen nerskriven?

Genom Dag Öhrlunds bok ”Skriv din bok och sälj den” insåg jag värdet i att umgås med likasinnade. Och hur gör man det? Jag kände ingen. Därför annonserade jag efter skrivarvänner för att starta en grupp som stöttar varandra i processen och som har samma mål att ge ut böcker. Vi blev en liten grupp som började hjälpa varandra både med peppning och med textrespons. Eftersom man skulle ha med sig ny text vid varje tillfälle gällde det att inte ligga på latsidan mellan träffarna. Äntligen fick jag ner allt på papper!

Efter att ha jobbat vidare med manuset enligt konstens alla regler så bestämde jag mig för att skicka in det till förlagen. Då kom nästa motgång. Refuseringen. Efter att ha fått nej från samtliga förlag ett halvår senare insåg jag att ett beslut måste fattas. Skulle jag skicka in till fler förlag, ge ut själv eller strunta i alltihop? Framförallt frågade jag mig själv:

* Varför är mitt manus värt att satsa på?

Eftersom jag testat manuset ett antal gånger vid det här laget direkt på målgruppen visste jag att det höll. Barnen var till och med fångade av historien. Det fick mig att kämpa vidare! Och efter mycket överläggande valde jag att satsa själv på boken!

Och så var det bestämt. Men då kom ganska snabbt nästa fråga:

* Hur gör man?

Det fick jag helt enkelt ta reda på. Jag tog reda på allt jag kunde hitta! Dessutom var författargruppen som bildats för textresponsen till stor hjälp med frågorna. På senare tid har jag även läst Kristina Svenssons:s bok ”#Författarboken” och Ann Ljungbergs bok ”Lyckas med bokutgivning”. Böckerna ger värdefull information om att lyckas. Den samlade resurssidan www.bokproduktion.info har också varit till hjälp när man vill ta reda på mer.

Trots all fakta som jag lärt mig från böckerna begick jag ett misstag i att anlita redaktör och lektör i fel ordning. Jag hade helt enkelt inte arbetsgången riktigt klar för mig. För att lyckas undvika onödiga misstag kan det vara användbart att svara på frågan:

* När ska vad göras och i vilken ordning?

Att undvika fällor är en konst! Men en sak är säker: det underlättar för dig om du är påläst och ställer dig själv rätt sorts frågor längs arbetets gång. Jag hoppas att de frågor som jag fick ställa mig kan vara till hjälp även för dig!

 

Motgångar? Nej tack! Detta kan hjälpa dig:

* Ställ dig ”rätt” frågor och svara på dessa utifrån just dina förutsättningar!

* Läs på! Lägg ner lite möda på att läsa böcker på området och sök på nätet!

* Umgås med likasinnade! Du får stöd, uppmuntran och mer kunskap!

* Skynda långsamt! Låt saker och ting få ta tid!

citat

 

Lycka till!

Med vänlig hälsning / Sofia Jarlo

 

 

 

Det här inlägget postades i gästbloggande, Skrivande och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Sofia Jarlo gästbloggar om att övervinna motgångar

  1. Nu först har jag hittat igen den här texten! (Ett år i efterhand – snabb jag är :-)). Vad bra att du haft användning för #författarboken och smart av dig att annonsera efter författarkollegor. Sådana är guld värda i detta yrke.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.