Fantasyförfattaren som drömmer om att skriva på heltid

liten 139
Berätta kort om dig själv! Vem är Ylva Lee Lindell?
Jag är en tvåbarnsmamma boende i Småland som fördriver tiden mellan fritidshämtningar och dagtidsjobb med teaterspelande och romanskrivande. Utöver teater och skrivande läser jag väldigt mycket och försöker även få tiden att räcka till för mina husprojekt som jag ibland får för mig att göra.

Du kan följa Ylva på Facebook här; https://www.facebook.com/ylvaleelindell

Vad skriver du? Genre? Målgrupp?
Jag har precis avslutat en fantasyserie(Eldbunden serien) som riktar sig till ungdomar och vuxna. Jag vill gärna prova olika genrer och just nu jobbar jag med en ide som går åt spänningshållet där målgruppen förmodligen kommer bli vuxna.

Dark spooky passage through the forest, toned blue

Köp den nya boken i serien här; http://www.adlibris.com/se/bok/stjarnvind-9789175990774

Din nya roman är tredje delen i en serie. Vad handlar den om?
Min nya roman Stjärnvind är den avslutande delen i sagan om Mindra och Delhad och den släpptes precis förra veckan. Bara alla böcker hinner hem dit de ska kommer den finnas tillgänglig för alla att få tag på hos bla Adlibris och Bokus. Stjärnvind handlar om Mindra och Delhad och hur livet är för dem nu där de befinner sig i Dalen. Naima som upptäcktes i bok två (Skogsblod) börjar växa upp och vill ta reda mer om sitt ursprung och den naturnymf som en grupp varelser lyckades låsa in för flera hundra år sedan har hittat en väg ut från sitt fängelse genom en otydlig profetia. Frågan om vilken sida man ska välja har aldrig varit svårare och är verkligen alla de man tror att de är?

När bestämde du dig för att bli författare?
Jag tror inte att man bestämmer sig för att bli något utan att man bara är lyckligt lottad om det visar sig att man får chansen. 2012 skrev jag ett manus som jag trodde på och 2013 debuterade jag med Eldbunden. Jag hade turen (och lite flyt dessutom) att hitta Frida på Mörkersdottir förlag som trodde på min historia och på den vägen är det.

Hur planerar du ditt skrivande?
Jag börjar alltid med att tänka. Ett par veckor. Oftast har jag vaga idéer som sen vävs samman till något mer bestående och om de håller hela vägen skriver jag en synopsis. Om jag fortfarande känner att det är en bra historia då brukar jag börja skissa på karaktärerna och sen brukar bitarna börja falla på plats en efter en.

Hur bygger du upp händelser och karaktärer? Kommer något från verkliga livet, eller fantiserar du fritt?
Oftast fantiserar jag fritt. Det är en svår genre (fantasy) att hämta verkliga händelser ur ibland men om det krävs så brukar jag försöka testa. Tex sprang jag i väldigt mörk skog för att få ner på papper hur det kändes att knappt se vägen framför sig och hur man snavade och rev sig. Ibland måste man prova sig fram för att få till vissa händelser i ett manus har jag märkt.

Har du planer att ge ut fler böcker?
Planer finns alltid, frågan är bara om tiden räcker till för allt man vill skriva 🙂

Vad gör du om tio år?
Skriver på heltid. Det skulle vara en dröm. Jag jobbar på den.

Vad är det bästa med att vara författare?
Att möta läsare och att få uppleva nya världar i sina manus.

Vad är det jobbigaste med att vara författare?
När man upptäcker att historien man jobbar på inte håller. Det är jättejobbigt men då får man fundera om och göra rätt.

Om du hade obegränsat med tid och pengar, vad skulle du göra då?
Vet inte, köpa mig en skrivarstuga i Spanien och sitta vid poolen och skriva hela dagarna kanske 😉

Har du några råd för den som skulle vilja skriva?

Läs mycket och skriv mycket och var aktiv i skrivargrupper på nätet. Man behöver hjälp och för att kunna skriva behöver man ibland bolla idéer och prata med andra som vet hur det är att göra samma sak.

Dark spooky passage through the forest, toned blue

Du kan köpa första boken i serien här; http://www.adlibris.com/se/bok/skogsblod-9789175990408

eldbundenomslag

Del två köper du här; http://www.adlibris.com/se/bok/eldbunden-9789187015977

Det här inlägget postades i Skrivande. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.