Skyddsvakten som hanterar pistoler, skriver chic lit och ogillar att ”ingentingla”

Idag bjuder jag på en författarintervju med Terese Marvelin, som just nu är aktuell med sin andra feelgoodroman. Varsågoda!

b

 

Berätta kort om dig själv! Vem är Terese Marvelin?

Jag är en tuff tjej med ett stort hjärta. Min författarkarriär betalar inte mina räkningar. Det gör mitt arbete som skyddsvakt. Jag arbetar extra som brandvärnsman och skriver romaner på min fritid. Jag älskar träning och planerar mitt liv utefter träningen. Om jag hinner brukar jag åka iväg och skjuta pistol. Jag ser också mycket på film och tv-serier och självklart läser jag böcker.

Vad skriver du? Genre? Målgrupp?

Jag skriver chic-lit för kvinnor. Jag skriver det som jag själv läser och får min inspiration från författare som Marian Keyes, Sheila O’flanagan och Denise Rudberg. Om du letar efter en bok som ska förändra världen så behöver du inte snegla åt mitt håll. Det är inget som jag strävar efter. Mitt mål är att ge dig en avkopplande stund där du kan fly in i en annan värld, till en annan kvinna att skratta med och gråta med.

 Din nya roman släpps 14/11. Vad handlar den om?

omslag_asg

Min nya bok handlar om en tjej som i en betraktares ögon lever ett perfekt liv. Hon har ett fint jobb, ser bra ut och ska gifta sig med sin underbara fästman i Skottland. Men under den perfekta ytan finns det något annat, något mörkare. När hon träffar den äventyrliga skotten Alec så kommer minnen från hennes barndom upp och hon blir inte alls lika säker på sina livsval. Vilket betyder att hon bara då har ett par dagar på sig att avgöra om hon ska gifta sig eller inte, vilket inte blir ett enkelt val när hon hela tiden trasslar in sig i sina lögner.

 När bestämde du dig för att bli författare?

Jag bestämde mig för att bli författare ”på riktigt” under tiden som jag skrev min debutroman. Jag tänkte till en början bara skriva den där enda boken och trycka till mig själv, som ett litet bevis på att jag äntligen lyckades skriva en bok. Men under processen så väcktes en kärlek till skrivandet och till branschen, som fick mig att bestämma mig för att fortsätta med att skriva böcker. Det är en perfekt sysselsättning för mig som har svårt att sitta still och ”ingentingla”.

 Hur planerar du ditt skrivande?

Jag planerar inte mitt skrivande över huvud taget. När det gäller planering i mitt liv så är jag väldigt svart-vit. Jag klarar mig inte utan min kalender och måste ha stenkoll på precis allting. Vilket antagligen har med mina problem med kontrollbehov att göra. Om inte beslut och planer ska övervägas och planeras alls, så är det precis tvärtom. Då går jag på magkänsla och ”bara kör”. Det är så jag skriver. Jag sätter mig ner och bara börjar. Jag börjar från början, hoppar till slutet, går tillbaka till början, kommer på en scen till mitten av boken och så fortsätter det sådär tills jag har en komplett historia.

 Hur bygger du upp händelser och karaktärer? Kommer något från verkliga livet, eller fantiserar du fritt?

Jag fantiserar ganska fritt när jag skriver. Mina grundstorys är inget som jag själv varit med om, eller hört att någon annan varit med om, och jag är absolut inte mina huvudkaraktärer. Långt ifrån. Jag är så olik mina huvudkaraktärer som det bara går att bli. Fram för allt om vi pratar om Rebecka, som min debutroman handlar om. Vi är så sjukt olika och jag personligen skulle aldrig ens kunna se mig själv vara vän med Rebecka. Jag kan däremot hitta inspiration från mitt liv. Dom personer som känner mig väldigt väl kan se små saker eller kommentarer som kan komma från mig. Även några vänner eller bekanta kan kanske känna igen sig själva från scener. Det får man räkna med när man är kompis med mig. Säger eller gör man något dumt så kan det mycket möjligt bli en inspiration till en scen.

 Har du planer att ge ut fler böcker?

Definitivt! Min andra bok släpps som sagt 14 November men jag har redan börjat att skriva på bok nummer tre. Min förhoppning är att skriva ganska intensivt under november och december. Vilket jag egentligen inte vet hur jag ska hinna med, när jag ska försöka marknadsföra ett släpp, och dessutom flytta (byta bostad alltså) under den här perioden. Men bok tre kommer, det kan jag lova.

 Vad gör du om tio år?

Om tio år har jag inte bara gått plus-minus-noll på mina böcker. Då kan jag även räkna med en viss inkomst på mina böcker. En sån pass stor inkomst att jag kan gå ner i arbetstid på mitt nuvarande heltidsarbete. Sluta helt är jag inte beredd att göra, inte ens i drömmar eller tanke. Jag är i mitt livs form vad gäller fysiken och har tid över att jobba mer ideellt med människor. Inom vilket exakt område får tiden utvisa. Jag kanske också då har en liten unge. Förhoppningsvis en son, då jag bara vet en massa pojknamn som jag tycker om.

d

 Vad är det bästa med att vara författare?

Det bästa med att vara författare är att få se sin produkt färdig. Den lättnaden som jag känner när allt är färdigt, när allt slit finns i form av en pocket – då mår jag bra. Då jag kan andas ut och i alla fall försöka njuta en sekund innan jag börjar om från början igen och skriver en ny bok. Självklart är fina recensioner och ord från läsare helt fantastiska att läsa och höra men att jag själv är stolt och nöjd över den jag är och över vad jag åstadkommit, det ger mig den största tillfredsställelsen. När Fångarna på fortet, Let’s dance och röda-mattan premiärer blir en del av mitt liv så får du gärna fråga igen så kanske jag svarar annorlunda 😉

 Vad är det jobbigaste med att vara författare?

Det finns två saker som jag tycker är jobbigt med att vara författare. Det ena är att sälja. Jag är inte ens säljare någonstans och tycker inte om att försöka sälja in varken mig själv eller min bok för någon. Frågar du mig face-to-face vad min bok handlar om eller varför du enligt mig borde läsa den, så kommer jag börja svamla och så går vi båda bara därifrån förvirrade och osäkra på oss själva. Det andra som jag inte tycker om egentligen, är att vara offentlig. Tyvärr måste det vara en del av ett liv som författare. Om ingen vet att jag finns och att jag skriver asbra böcker så kommer jag inte att sälja några. Med mitt vanliga arbete som skyddsvakt så arbetar jag under tystnadsplikt och berättar oftast inte ens för mina vänner var i Sverige jag arbetar. Jag vill gärna hålla mitt privatliv just det – privat. Jag vill kunna gå till centrum utan att bli igenkänd. Jag vill göra mina bicepscurls på gymmet utan att någon står bredvid och stirrar för att försöka komma på varför dom känner igen mig. Det är något som tyvärr inte går bra ihop med att samtidigt vilja skriva böcker som blir världskända. Jag vill bli känd, men inte igenkänd.

 Om du hade obegränsat med tid och pengar, vad skulle du göra då?

Då skulle jag till en början köpa mig ett större hus, nej, ett mansion, nej, ett slott! Sedan skulle jag skänka en massa av alla dom här obegränsade pengarna till välgörenhet. Jag skulle resa ännu mer än vad jag gör idag. I övrigt så kan jag nog upprepa svaret på frågan om vad jag gör om tio år. Jag kanske också hade försökt utveckla något system som gör att man även kan få fler timmar på sitt dygn.

 Har du några råd för den som skulle vilja skriva?

Till den som vill skriva så skulle jag bara vilja säga – gör det! Testa på det och se om det är något för dig och bli inte avskräckt av motgångar! Det är inte ”a walk in the park” att skriva en bok. Men efter lite blod, svett och tårar så kommer den att vara klar!

Omslag_vl

Läs mer om Terese och hennes skrivande på https://www.teresemarvelin.se/

Här kan du köpa Terese böcker;  http://www.adlibris.com/se/organisationer/searchresult.aspx?search=quickfirstpage&quickvalue=marvelin&title=marvelin&fromproduct=False

 

Det här inlägget postades i Skrivande. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.